h

Verkoop sociale huur moet van tafel

18 november 2014

Verkoop sociale huur moet van tafel

De door het vorige college geplande verkoop van nog 20.000 sociale huurwoningen moet van tafel. Dat stelt SP-raadslid Erik Flentge nu bekend is hoeveel sociale huurwoningen er kunnen verdwijnen door het huurbeleid van de regering van VVD en PvdA. Flentge: “We moeten alle zeilen bijzetten om voldoende betaalbare huurwoningen te behouden voor mensen die daar met hun inkomen voor in aanmerking komen. Amsterdam is en blijft een stad  voor iedereen.”

Het vorige college had met corporaties afgesproken dat er per jaar zo’n 3000 sociale huurwoningen mochten worden verkocht. Vandaag maakte het stadsbestuur bekend dat er door het landelijke huurbeleid nog zo’n 25.000 sociale huurwoningen in Amsterdam van particuliere eigenaren in de toekomst mogen worden geliberaliseerd. Dat betekent dat de huur van die huizen in de toekomst boven de sociale huurgrens van 700 euro uitkomt. De verwachting is zelfs dat er nog eens 15.000 kunnen verdwijnen door kleine aanpassingen zoals dubbelglas of een extra wasbak waardoor een huis boven de puntengrens uitkomt. De gemeente heeft hierover niets te zeggen want de huizen zijn van particuliere eigenaren. Ook vallen tienduizenden corporatiewoningen in de toekomst boven de sociale huurgrens, maar daarover kan de gemeente met de corporaties afspraken maken.

Flentge: “Als corporaties doorgaan met verkopen, hebben we over een tijdje niet genoeg betaalbare huurwoningen voor mensen die daarvoor in aanmerking komen. Als we niet ingrijpen, moeten mensen met een kleine portemonnee straks de stad verlaten. Of ze moeten wonen in een huis dat ze niet kunnen betalen. Dat is ook geen optie. Wij willen juist dat Amsterdam zijn gemengde karakter behoud, en dat er voldoende betaalbare huurwoningen blijven.”

U bent hier