h

Terugkeergarantie een wassen neus

3 april 2015

Terugkeergarantie een wassen neus

De terugkeergarantie voor bewoners van oude verzorgingshuis Bernardus aan de Passeerdersstraat blijkt weinig waard. Het dagelijks bestuur van Centrum, dat erop zou toezien dat de bewoners van het Oude Bernardus terug kunnen keren naar de Makroon (het nieuwe Bernardus), ziet geen mogelijkheid om de belofte waar te maken.

Dit bleek tijdens de commissievergadering deze week, toen SP-fractievoorzitter Michiel Wetzer portefeuillehouder Roeland Rengelink hierover bevroeg.

Nu de bouw van het woon-zorgcomplex de Makroon, opvolger van voormalig Bernardus, bijna is afgerond, blijkt er slechts plek voor veertig zorgplekken. Verder worden er in het nieuwe pand van 134 appartementen slechts negen appartementen sociaal verhuurd. Dit is veel minder dan de 20% die was afgesproken. De terugkeergarantie betreft 71 bewoners. Voor 22 voormalige bewoners is er straks geen plaats meer in de Makroon.

Rengelink gaf tijdens de vergadering aan geen mogelijkheden meer te hebben om de afspraken na te laten komen en schoof de verantwoordelijkheid door naar het stadbestuur. Wetzer: “Het blijkt dus een loze belofte. Bewoners zijn blij gemaakt met een dooie mus.” Raadslid Nelly Duijndam is verontwaardigd dat mensen niet in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Ook zal voor de ouderen uit de Jordaan die weinig geld hebben de Makroon niet betaalbaar zijn. Duijndam zal hierover vragen stellen in de gemeenteraad.

Zie ook: Geef bewoners Bernardus terugkeergarantie

U bent hier