h

Amsterdam is van iedereen

18 juni 2015

Amsterdam is van iedereen

Juf Hanah,  ondernemer Thijs en Slotermeerder Boukamir ervaren het zelf. Meer ruimte voor Amsterdammers, en de stad is van iedereen. Vandaag zit het stadsbestuur van D66, VVD en SP dat daar voor staat er precies een jaar. We hebben het afgelopen jaar beloften waargemaakt. Juf Hannah, ondernemer Thijs en bewoner Boukamir vertellen over de lerarenbeurs, minder regels voor ondernemers en het opknappen van woningen in Nieuw-West.

vlnr ondernemer Thijs, juf Hanah en Slotermeerder Jamal
Foto: SP

v.l.n.r. ondernemer Thijs, juf Hannah en Slotermeerder Jamal

Nu mogen we ons verdiepen in de renovatie. Wat zijn onze wensen? Kunnen we onze buurtkamer houden waar inmiddels veel gebeurt, zoals maaltijden en schoonmaakacties?

Al jaren was er onduidelijkheid over de woningen in de Aireystrook aan de De Vlugtlaan in Nieuw-West. De corporatie wilde de woningen slopen. Aan onderhoud werd vrijwel niets meer gedaan. “Misschien werd zo wel gehoopt dat we vrijwillig zouden verhuizen,” vertelt Jamal Boukamir. Maar zo ver kwam het dus niet. De bewoners besloten hun krachten te bundelen en alles op alles te zetten om sloop tegen te gaan. Zij vonden gehoor bij het stadsbestuur.

Nu is er meer aandacht voor renovatie door
woningcorporaties in plaats van sloop. Uiteindelijk werden ook deze sloopplannen van tafel geveegd. Eigen Haard gaat nu renoveren en de bewoners behouden hun eigen huis.

 Speels maar informatief lesgeven aan kleuters is lastig. Dankzij de lerarenbeurs kom ik meer te weten over de ontwikkeling van jonge kinderen en kan ik ze echt uitdagen.

Sinds dit jaar kunnen Amsterdamse leraren een lerarenbeurs aanvragen. Juf Hannah van basisschool de Roos in de Baarsjes vroeg een lerarenbeurs aan om zich te trainen in het speels onderwijs geven aan kleuters. Als beginnende lerares, ze staat sinds anderhalf jaar voor de klas, is ze zelf ook nog aan het leren. “Ik mocht zelf bepalen waar ik me in wil ontwikkelen, en waar de kinderen in de klas wat aan hebben. Dat is een unieke kans”.

Met de lerarenbeurs willen we leraren in de stad vertrouwen geven, en stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Alle leraren en alle scholen kunnen de beurs aanvragen. Voor elke school is het belangrijk om te blijven investeren in de leraar, onafhankelijk van hun fase van ontwikkeling

Vernieuwing maakt winkelen spannend en leuk, de reuring die de freezone veroorzaakt, trekt nieuwe klanten die voorheen niet in de Jan Eef zouden hebben gewinkeld.

Wie in de Jan Evertsenstraat loopt, ziet meteen dat de straat in beweging is. Typische buurtwinkels worden afgewisseld met speciaalzaakjes en hippe horeca. Sinds kort is de Jan Eef de eerste Amsterdamse freezone, een plek waar kan worden ondernomen zonder knellende regels. Buurtbewoner en ondernemer Thijs Box die sinds kort samen met zijn vriendin Friederike Joppen 'De Balkonie' runt, ziet direct voordelen: "Wij verkopen veel potten, planten en meubilair, dat neem je niet zomaar op de fiets mee. Wanneer het voor onze klanten mogelijk zou zijn om kort en kosteloos te parkeren, door middel van een blauwe parkeerzone, zou dit een fantastische service zijn."

Met behulp van freezones stimuleren we ondernemerschap en verminderen we regeldruk door middel van het afschaffen van regels en vergunningen. Succesvolle maatregelen worden over heel Amsterdam uitgerold zodat alle ondernemers ervan kunnen profiteren.

U bent hier