h

Roep zakkenvullers Alliander op het matje

17 augustus 2015

Roep zakkenvullers Alliander op het matje

De SP en D66 willen dat de gemeente de top van netbeheerder Alliander op het matje roept. De directie van het bedrijf wil de wet voor topsalarissen ontwijken en fors hogere salarissen uitkeren aan de top. SP-raadslid Tiers Bakker: “De gemeente is voor ruim 9% aandeelhouder. Ik wil dat de gemeente al haar invloed gebruikt om een einde te maken aan de zelfverrijking bij deze nutsvoorziening.”

Het bedrijf Alliander zorgt voor het Energienetwerk in grote delen van Nederland. Het bedrijf is eigendom van een aantal provincies en gemeentes, waaronder dus Amsterdam. Al jarenlang verdienen de directeuren bij Alliander bakken met geld. Zo bleek vorig jaar dat 17 directeuren boven de balkenendenorm verdienden. De topman streek zo’n 390.000 euro op.

Vandaag meldde het Algemeen Dagblad dat de directie zich ook in de toekomst niet wil houden aan de wet voor topsalarissen. Het bedrijf wringt zich in allerlei bochten om toch hogere salarissen te kunnen uitbetalen dan het maximum van een ministerssalaris (178.000 euro). Bakker: “Ik vind dat totaal van de zotte, alsof 178.000 euro niet voldoende is. De directie is de weg kwijt en ik wil dat de gemeente als aandeelhouder deze mensen een handje helpt om weer op het goede pad te raken. En dat goede pad is: stoppen met zakkenvullen en genoegen nemen met een ministerssalaris.”

De SP heeft samen met D66 schriftelijke vragen ingediend over dit onderwerp.

U bent hier