h

Amsterdam staat in haar recht met invulling kostendelersnorm

13 november 2015

Amsterdam staat in haar recht met invulling kostendelersnorm

Amsterdam kan doorgaan met het compenseren van de slechte gevolgen van de kostendelersnorm. De landelijke VVD wilde dat hier een stokje voor zou worden gestoken, maar zonder resultaat blijkt uit de reactie van de staatssecretaris. Die liet gisteren weten de gemeente niet tegen te willen houden. SP-wethouder Vliegenthart: “Gelukkig maar. Want ook al kunnen we slechts beperkt de gevolgen van deze slechte wet tegengaan, het maakt voor de mensen om wie het gaat een groot verschil.”

Sinds deze zomer moet de gemeente van Den Haag de kostendelersnorm doorvoeren. Dat betekent dat bijstandsgerechtigden er flink op achteruitgaan als zij samen in een huis wonen. De regeling bleek extra slecht uit te pakken voor gezinnen waarin één van de mensen nog op een verblijfsstatus aan het wachten is. Amsterdam greep daarop in door in die gevallen compensatie te bieden. Vliegenthart: “Fijn dat we hiermee door kunnen gaan, want anders komen er gezinnen dusdanig in de knel dat het onmogelijk is om nog rond te komen. Dat wil ik niet laten gebeuren in onze stad.”

De Amsterdamse maatregelen waren niet alleen voor de VVD reden om vragen te stellen over het beleid van wethouder Vliegenthart. Ook radio1 besteedde aandacht aan de manier waarop SP-wethouders voorop lopen in de strijd voor een socialer Nederland: wethouderssocialisme 2.0.

U bent hier