h

Versimpel compensatie bouwoverlast voor ondernemers

6 november 2015

Versimpel compensatie bouwoverlast voor ondernemers

De SP wil dat compensatieregelingen voor ondernemers bij bouwprojecten simpeler worden. SP-raadslid Tiers Bakker: "Kleine ondernemers hebben al genoeg overlast van werkzaamheden voor de deur. Maar als ze hier tegemoetkoming voor willen, raken ze ook te vaak verstrikt in een woud van verschillende regels en ingewikkelde formulieren. Dat moet sneller en eenvoudiger kunnen."

AT5 berichtte vrijdag 30 oktober over Peter Boelen, eigenaar van gitaarwinkel De Plug in De Pijp. Door werkzaamheden aan een ondergrondse parkeergarage is het lastig parkeren voor zijn deur. Dat kost hem veel klanten. Voor laden en lossen parkeert hij zijn auto op de stoep. Dit leverde hem al meerdere bekeuringen op. Contact met het stadsdeel mochten niet baten: Zij konden niets voor hem doen. Wil de heer Boelen aanspraak maken op nadeelcompensatie, dan moet hij lange en ingewikkelde formulieren invullen Ook moet hij €300,- betalen als borgsom. Deze krijgt hij alleen terug als zijn aanvraag wordt goedgekeurd, maar dat kan jaren duren.

De SP roept het stadsbestuur op om de compensatieregelingen te versnellen en versimpelen. Bakker: “Maak één aanspreekpunt voor het aanvragen van zowel financiële als natura-compensaties, zoals een tijdelijke parkeerontheffing. Zorg daarnaast voor een kortere en goedkopere aanvraagprocedure, waarbij er ook een mogelijkheid moet zijn om het digitaal te doen. Tot slot  moet een ondernemer sneller uitsluitsel krijgen of de aanvraag wordt goedgekeurd.”

“Ondernemers moeten kunnen ondernemen. Het stadsbestuur wil contact tussen kleine bedrijven en de gemeente verbeteren door regels te versimpelen en versnellen. Dan is een heldere compensatieregeling onmisbaar,” aldus Bakker.

U bent hier