h

Witgoedregeling voor Amsterdammers met laag inkomen

3 december 2015

Witgoedregeling voor Amsterdammers met laag inkomen

De gemeente trekt geld uit voor een regeling waarmee Amsterdammers met een kleine beurs geholpen worden als ze een nieuwe koelkast, wasmachine of nieuw gasfornuis nodig hebben. SP-wethouder Arjan Vliegenthart: "Dit zijn apparaten die elk huishouden echt nodig heeft. Helaas zijn er veel huishoudens met een laag inkomen, huishoudens waarvoor het niet mogelijk is een financiële buffer aan te leggen voor als de wastrommel kapot gaat."

In eerste instantie gaat het om een proef. Een diversiteit aan hulpverleners en instellingen zoals 't AMC, HVO/Querido, Leger des Heils en Humanitas kunnen voor een cliënt een aanvraag doen bij het Fonds voor Bijzondere Noden Amsterdam (FBNA). Dat fonds krijgt van de gemeente 150.000 euro subsidie voor de regeling. De regeling is bedoeld voor Amsterdammers met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. Over een jaar gaat de gemeente kijken of de proef een succes is.

Vliegenthart: "Tot vorig jaar bestond de langdurigheidstoeslag, waardoor mensen met een langdurig laag inkomen een klein buffertje hadden als hun witgoed stuk ging. Helaas heeft Den Haag deze toeslag verboden. Daardoor kan het tot schrijnende situaties leiden als er een wasmachine of koelkast kapot gaat. Ik ben blij dat we met de nieuwe witgoedregeling in schrijnende gevallen de problemen kunnen verlichten. Zo houden we rekening met de Amsterdammers die het al moeilijk genoeg hebben om rond te komen"

U bent hier