h

Garandeer doorstroming 65+'ers op woningmarkt

19 januari 2016

Garandeer doorstroming 65+'ers op woningmarkt

De SP wil dat de stadsregio zich er sterk voor maakt dat 65+’ers kunnen blijven verhuizen naar een passender woning. Door nieuwe regels dreigt dat erg lastig te worden. SP-raadslid Erik Flentge: “Alle Amsterdammers willen graag in een passend huis wonen. Dat geldt ook voor ouderen. Juist bij deze groep komt dat sterk in gevaar, omdat veel van hen zich niet hebben ingeschreven voor Woningnet. Dat kan grote gevolgen hebben. Een 65+’er die vier trappen op moet naar een grote woning, wil graag verhuizen. Dat geldt ook voor woningzoekende gezinnen op zoek naar een gezinswoning. Dat moet dan wel kunnen. De doorstroming moet op gang blijven.”

Wie wil verhuizen naar een andere sociale huurwoning schrijft zich in voor Woningnet. Door een landelijke wet vervalt per 1 januari de woonduur en telt alleen nog de inschrijfduur bij Woningnet. Deze week bleek dat er 90.000 mensen zich extra hebben ingeschreven vanwege de nieuwe regels. Veel Amsterdammers hebben dat niet gedaan. Dat zijn vaak ouderen, bijvoorbeeld omdat het inschrijfbedrag van €50 voor hen te hoog is. Zij dreigen zo hun opgebouwde woonduur te verliezen. Dan sluiten ze achteraan op de wachtlijst. Daarmee maken ze minder kans  om door te stromen naar een andere sociale huurwoning, zoals op de begane grond.

De SP maakt zich hier grote zorgen over. Flentge: “Als er niets gebeurt, hebben we straks een groot probleem. De Stadsregio, waarin Amsterdam samenwerkt met omliggende gemeentes, is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regels. Ik wil dat de grenzen van de wet worden opgezocht om te voorkomen dat huurders in problemen komen. Ik vraag daarbij speciale aandacht voor de 65+’ers. Ik heb eerder gevraagd om een ruimhartige coulanceregeling. Dat is toegezegd. Het wordt tijd dat concreet wordt wat de Stadsregio doet met alle mensen die straks hun woonduur dreigen te verliezen.” Flentge heeft schriftelijke vragen ingediend bij de Stadsregio.   

U bent hier