h

Maak woonwijken van bedrijventerreinen

14 januari 2016

Maak woonwijken van bedrijventerreinen

Het stadsbestuur gaat plannen maken om op veel plekken in de stad bedrijventerreinen om te bouwen naar woonwijken. SP-Bouwwethouder Laurens Ivens: “Afgelopen jaar had Amsterdam een bouwrecord. Maar ook in de toekomst willen we doorgaan met het terugdringen van de woningnood. We zien nu 12 nieuwe kansrijke gebieden in de stad om te blijven bouwen. Dit zijn hoofdzakelijk plekken waar nu onbenutte kantoren en bedrijven staan.”

In 2015 begon de bouw van een recordaantal van 8376 woningen in Amsterdam. Daarmee groeide voor het eerst in jaren het woningaanbod sneller dan nodig is voor de groei van de Amsterdamse bevolking. Om ook in de toekomst genoeg bouwgrond te hebben heeft het stadsbestuur vooral bedrijventerreinen aangewezen om verder te ontwikkelen tot woonwijken. Plekken waar het stadsbestuur woningbouw kansrijk vindt zijn de Buiksloterham en de NDSM in Noord, Sloterdijk in Nieuw-West en het gebied rond de Bijlmerbajes in Oost. In totaal kunnen op die plekken zo’n 12.000 woningen komen.

Ivens: “We hebben allerlei bedrijventerreinen op het oog waar nog veel panden leegstaan en waar veel grond onbebouwd is. Door daar woonwijken te ontwikkelen kunnen we doorgaan met het bouwen en het bestrijden van de woningnood, maar sparen we tegelijkertijd wel het groen buiten de stadsgrenzen.” Ivens trekt 6 ton uit voor het maken van Strategiebesluiten voor deze gebieden. Uit deze studie moet gaan blijken of woningbouw in deze gebieden inderdaad mogelijk en wenselijk is.

U bent hier