h

Zet rem op wildgroei hotels

2 maart 2016

Zet rem op wildgroei hotels

De SP wil dat er een rem komt op het aantal nieuwe hotels in Amsterdam. De afgelopen jaren kwamen er een groot aantal hotels bij, en er zijn veel plannen voor nog meer hotelkamers. SP-raadslid Tiers Bakker: “Ik wil dat het stadsbestuur op een rijtje zet hoe we de groei kunnen indammen. Eerdere voornemens daartoe hebben weinig effect gehad, zo blijkt. We moeten actie ondernemen want als we de markt zijn gang laten gaan komt de leefbaarheid van de stad verder in het gedrang.”

Deze week schreef Het Parool dat er de komende jaren in Amsterdam zo’n 8100 hotelkamers bijkomen. In de hele regio rondom Amsterdam gaat het zelfs om 30.000 extra kamers voor de komende vijf jaar. Uit onderzoek blijkt dat dat veel meer is dan de groei van het aantal bezoekers.

Bakker: “Je moet je sowieso al afvragen of er niet al genoeg hotels zijn vanwege de drukte in de stad. Maar als al deze hotelplannen uitgevoerd worden, zijn er straks zoveel kamers dat je grote kans hebt dat er zelfs leegstand komt. Daarom wil ik weten of we bijvoorbeeld via bestemmingsplannen, of andere beleidsmiddelen drempels kunnen opwerpen voor nog meer plannen. Een hoteloverschot is slecht voor de leefbaarheid van de stad, maar ook zonde van de schaarse ruimte. Ik vind dat we dat moeten voorkomen.”

U bent hier