h

Neem kleinschalige kunst serieus bij gemeentelijke kunstmissie

6 mei 2016

Neem kleinschalige kunst serieus bij gemeentelijke kunstmissie

De SP wil dat kleine kunstinstellingen een serieuzere rol krijgen in de Amsterdamse kunstmissie naar New York. SP-gemeenteraadslid Nelly Duijndam: “Kleine kunstinstellingen hebben nu een uitnodiging gekregen om mee te gaan, maar dat kunnen ze meestal niet betalen, en dat moeten ze ook niet doen. Maar zorg er dan wel voor dat kleinschalige kunst op een andere manier een rol krijgt want Amsterdamse kunst is meer dan de grote instellingen alleen.”

Van 7 tot en met 11 september 2016 organiseert de gemeente een kunst- en cultuurmissie naar New York. Ook kleinere culturele instellingen zijn nadrukkelijk uitgenodigd mee te gaan op deze missie. Doel van de reis is, wat de gemeente betreft,  laten zien dat Amsterdam meer is dan Rembrandt en Van Gogh.

Duijndam: “De wethouder heeft gelijk dat Amsterdamse cultuur veel meer te bieden heeft dan alleen de grote namen en instellingen. Dat ze dat ook met zoveel woorden zegt en uitdraagt, vind ik top maar het is zeer onrealistisch te denken dat een kleine culturele instelling de  twee- tot drieduizend euro die nodig is voor zo’n reis, zou kunnen ophoesten. Waar haalt een instelling als bijvoorbeeld het Pianolamuseum, die elk jaar weer met moeite de begroting rond krijgt, het geld daarvoor vandaan? Ik vraag de wethouder om op een serieuze manier na te denken over hoe kleine kunstinstellingen iets aan de reis kunnen hebben. Bijvoorbeeld door de wethouder hierover verslag te laten uitbrengen, of goede ervaringen door te geven. Daar hebben we meer aan dan uitnodigingen voor bezoeken waar je niet mee kunt gaan.”

U bent hier