h

Geen wapenbeurzen in Amsterdam (update)

23 juni 2016

Geen wapenbeurzen in Amsterdam (update)

(oorspronkelijk bericht 20-6-2016) De SP en GroenLinks willen dat er geen wapenbeurzen meer georganiseerd worden in de RAI. De partijen vinden het onwenselijk dat terwijl de gemeente aandeelhouder is van de RAI er deze week toch weer een grote wapenbeurs wordt gehouden.

Van 21 tot en met 23 juni wordt in de RAI in Amsterdam een internationale wapenbeurs gehouden. Op deze beurs presenteren wapenbedrijven, zoals Textron van de internationaal verboden clustermunitie en ThyssenKrupp van de onderzeeërs met kernwapens, hun producten. Op de gastenlijst staan delegaties uit landen die op dit moment militair actief zijn zoals Saoedi-Arabië, Bahrein, Qatar, Koeweit en Turkije.

Bakker (SP): “Al deze landen komen naar de beurs om zaken te doen, om wapens te kopen om daarmee de oorlog in hun land te winnen en doden te maken. Het stadsbestuur moet daar tegen in verzet komen. De gemeente is nota bene mede-eigenaar van de RAI, dan moet het toch mogelijk zijn dit soort wapengekletter tegen te houden.” Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink van GroenLinks voegt daar aan toe: “Ik vind het onbestaanbaar dat wij als gemeente de wapenindustrie alle ruimte geven om een beurs te houden. Als mede-aandeelhouder moeten we laten weten dat dit niet kan. Wat mij betreft is dit echt de laatste keer.”

SP en GroenLinks hebben een debat aangevraagd voor de gemeenteraadsvergadering aanstaande woensdag. Die avond vindt er een demonstratie plaats bij de RAI.

Update 23-6-2016

Een meerderheid van de gemeenteraad steunde de oproep van de SP en GroenLinks om de gemeentelijke aandelen in de RAI te verkopen als blijkt dat het stadsbestuur er niet in slaagt de RAI te bewegen voortaan geen wapenbeurzen meer te organiseren. Bakker: “Verkopen is dan de enige optie. Wij, en een meerderheid van de raad, willen geen wapenbeurzen in Amsterdam, en we willen daar via aandelen ook niet medeplichtig aan zijn.”

 

U bent hier