h

Ivens: “Vakantieverhuursites moeten meer informatie delen”

2 juni 2016

Ivens: “Vakantieverhuursites moeten meer informatie delen”

SP-wethouder Ivens roept websites zoals AirBnB op om meer informatie te delen over vakantieverhuur in Amsterdam. Ivens: “Deze platforms zijn voorvechters van het delen. Maar met het delen van informatie zijn ze nog te terughoudend. Die informatie hebben we wel nodig om onze woningvoorraad goed te beschermen.”

In Amsterdam is het sinds 2,5 jaar toegestaan om je eigen woning tot 60 dagen per jaar te verhuren aan maximaal vier bezoekers tegelijk. Voor de gemeente is het soms lastig om precies te kunnen zien hoeveel mensen ergens verblijven en hoeveel dagen een huis in het hele jaar verhuurd wordt. Ivens: “We willen van verhuurplatforms graag de adressen waar mensen meer dan 4 mensen of langer dan 60 dagen verhuren. Dan is er namelijk niet meer sprake van vakantieverhuur, maar dan heb je het over illegale hotels. Dat gaat ten koste van het woningaanbod in de stad.”

Vandaag presenteert de Europese Commissie een rapport over platforms waarom mensen bezit kunnen delen. Ivens: “Het zou mooi zijn als de EU signalen uit veel steden in Europa serieus neemt en ons een handje helpt. Met voldoende informatie kunnen we ervoor zogen dat vakantieverhuur leuk blijft en de misstanden aanpakken. Het doel van een woning is dat je er woont, en niet dat je er een illegaal hotel van maakt.”

Ivens lichtte zijn oproep vanmorgen toe op Radio 1.

U bent hier