h

Los schuldproblemen op via maatwerk (Update)

8 juli 2016

Los schuldproblemen op via maatwerk (Update)

(Oorspronkelijke bericht 5-7-2016) SP-wethouder Arjan Vliegenthart wil dat er meer maatwerk komt om mensen met schulden uit de problemen te helpen. Vliegenthart: “Overheidsinstellingen blijken in de praktijk te vaak een sta-in-de-weg voor het duurzaam oplossen van schulden. De gevolgen zijn maar al te vaak: gierend hoge deurwaarderskosten en huisuitzettingen. Daar wordt niemand beter van.”

Vliegenthart stelt voor dat de gemeente bij wijze van proef schulden van het CJIB overneemt en vervolgens zelf gaat innen: “De gemeente heeft doorgaans een beter beeld van de mensen om wie het gaat en wat werkt. Daarom pleit ik voor één loket waar overzicht is op de schuldproblemen. Het lijkt me een goed idee wanneer de gemeente als dat loket optreedt”

Deze manier van werken maak het volgens Vliegenthart mogelijk om oplossingen te zoeken waar mensen wat aan hebben:  “Als we mensen willen helpen om grip te krijgen op hun schuldproblemen, krijgen we bij de Belastingdienst of het CJIB vaak als reactie: Computer says no, het gaat niet in het systeem. Mensen raken steeds verder klem, de overheid wordt deel van het probleem. Als we nou deel worden van de oplossing heeft de maatschappij daar veel meer aan. Dan kan het aantal huisuitzettingen nog verder omlaag en hoeven minder mensen naar de daklozenopvang. “

Update 08-07-2016

De Tweede Kamer en staatssecretaris Klijnsma willen Amsterdam de ruimte geven voor een proef met het overnemen van problematische schulden. Een motie hiervoor van SP-kamerlid Sadet Karabulut kon rekenen op een meerderheid.

Vliegenthart: "Ik ben blij met deze snelle positieve reactie.  Het zou echt veel beter zijn als alle schulden, van de belastingdienst, hypotheek of CJIB, in één hand zijn zodat helder is wat er moet gebeuren om de problemen op te lossen. " Vliegenthart gaat binnenkort met staatssecretaris Klijnsma in gesprek over wanneer Amsterdam met de proef kan beginnen.

U bent hier