h

Neem maatregelen tegen overlast motoren

14 september 2016

Neem maatregelen tegen overlast motoren

De SP wil dat het stadsbestuur maatregelen neemt tegen overlast door motoren. SP-raadslid Remine Alberts: “Aan de ene kant is het mooi dat mensen kiezen voor een vervoersmiddel dat veel minder ruimte inneemt dan de auto. Maar foutparkeren en bruluitlaten leiden in een steeds drukkere stad tot flinke overlast voor bewoners. Door overlastgevers aan te pakken houden we de stad leefbaar voor iedereen.”

De afgelopen 20 jaar is het aantal motoren in Nederland verdubbeld. Ook in Amsterdam zijn motoren populair: ze nemen weinig ruimte in en parkeren kan gratis waar dat veilig is en de motor de doorgang niet blokkeert. Maar regelmatig leiden geparkeerde motoren op sommige plekken tot verstoppingen. Alberts: “de regels rondom parkeren zijn nogal vaag. Sommige motorrijders leggen ze daardoor wat al te makkelijk uit in hun eigen voordeel. Handhavers hebben vervolgens weinig houvast om een boete te schrijven of de motor weg te slepen.

Een ander probleem is de geluidsoverlast van motoren. Alberts: “sommige motoren hebben een originele uitlaat, maar dan rijden ze langs een geparkeerde vespa en gaat het alarm loeien. Met veel herrie tot gevolg. Maar er is ook een flinke groep motoren met een ongekeurde, ongedempte bruluitlaat. Daarvan is het duidelijk dat de motorrijder zich niet aan de regels houdt, maar ze lijken er makkelijk mee weg te komen.”

De SP heeft schriftelijke vragen gesteld over de handhaving op motoroverlast. Alberts: “We vragen het stadsbestuur te kijken hoe de handhaving op foutgeparkeerde motoren kan worden verbeterd en hoe de regels helderder kunnen. Daarnaast roepen we op om nieuwe mogelijkheden voor het handhaven op geluidsoverlast te onderzoeken. Denk hierbij aan flitscamera’s met lasermeting, of andere nieuwe methodes. Zo beperken we de motoroverlast en houden we de straten toegankelijk voor bewoners en bezoekers.”

U bent hier