h

Veilig Thuis ook voor migrantenvrouwen

15 september 2016

Veilig Thuis ook voor migrantenvrouwen

De gemeente gaat op initiatief van de SP in overleg met migrantenorganisaties en reguliere hulpverlening om de hulpverlening aan slachtoffers van huiselijk geweld te verbeteren. SP-gemeenteraadslid Nelly Duijndam: “Migrantenorganisaties trekken aan de bel omdat er een groep slachtoffers is die niet bij de juiste hulpverleners terechtkomen. Het is belangrijk dat élk slachtoffer van huiselijk geweld goed geholpen wordt. Ik ben blij dat hier nu stappen voor worden gezet.”

Mensen die met huiselijk geweld te maken krijgen, kunnen zich melden bij Veilig Thuis. Afhankelijk van de ernst van de situatie, krijgen ze een verwijzing naar de Blijfgroep. In de praktijk blijkt dat deze werkwijze lastig is voor vrouwen met een niet-westerse achtergrond. Het komt regelmatig voor dat zij bij hun aanmelding niet herkend worden als slachtoffer van huiselijk geweld. Zij melden zich vervolgens bij migrantenorganisaties, waar de problemen dan wél worden herkend.

Duijndam: “Wij  hebben zorgwekkende verhalen binnengekregen. Zo was er een moeder van vier kinderen die thuis al jaren geslagen werd en dat al die tijd heeft ondergaan. Ze kwam namelijk niet in aanmerking voor de 24-uursopvang van de Blijfgroep, vanwege haar niet-zelfstandige verblijfstatus. Dat is maar een voorbeeld, maar er zijn er meer en daar moet dus nodig een oplossing voor komen. Het is daarom belangrijk dat de gemeente nu in overleg gaat met zelforganisaties en de reguliere hulpverlening om te kijken wat er gedaan moet worden wat er bij de reguliere hulpverlening verbeterd moet worden.”

U bent hier