h

Meer woningen in leegstaande kantoren

14 oktober 2016

Meer woningen in leegstaande kantoren

In dit jaar en vorig jaar is de bouw gestart van 1600 woningen in leegstaande kantoren. De leegstand in kantoren is gedaald met 250.00m2. SP-wethouder Laurens Ivens: “Leegstand is slecht voor buurten en door de woningnood is het voor veel mensen lastig een huis te vinden. Het is dubbele winst dat we met de ombouwprojecten allebei deze problemen met succes aanpakken.”

In 2015 is Amsterdam begonnen met het ‘programma transformatie’. De gemeente gaat daarvoor met  vastgoedeigenaren in gesprek over het ombouwen van hun leegstaande kantoren. De vastgoedeigenaren worden onder druk gezet om wat te doen met hun kantoren. De gemeente op zijn beurt haalt regels uit de weg die ombouwen belemmeren. Het resultaat is dat alleen al in 2016 waarschijnlijk zo’n 100 kantoren worden omgebouwd. Behalve voor woningen worden leegstaande kantoren ook omgebouwd tot bijvoorbeeld creatieve broedplaats met ateliers of school. 

Voor de komende periode staan nog eens 300 kantoren op de lijst om omgebouwd te worden. De verwachting is dat daar tot 2018 nog eens 4000 woningen in kunnen komen. Ivens: “Dat betekent een daling van de kantorenleegstand met een derde sinds 2015, én een groot aantal huizen erbij. Zo helpen we weer een behoorlijke groep woningzoekenden aan een plek.”

U bent hier