h

Onderzoek discriminerend deurbeleid verdient vervolg

28 februari 2017

Onderzoek discriminerend deurbeleid verdient vervolg

De SP wil dat de gemeente doorgaat met het onderzoeken van deurbeleid in de horeca. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat discriminatie bij de deur van een café of nachtclub wel degelijk voorkomt. Maar uit het onderzoek blijkt ook dat de discriminatie minder wordt als de gemeente het café of de nachtclub erop wijst dat ze de fout in zijn gegaan. SP-raadslid Peter Kwint: “Dat er gediscrimineerd wordt, dat wisten we allang. Maar het is ontzettend belangrijk dat dit ook met controles objectief is aangetoond. Dit soort acties moeten doorgaan want het hoort geen bal uit te maken wat de afkomst van jezelf of je ouders is om een cafe of nachtclub in te komen.”

Het afgelopen jaar heeft de gemeente mede op verzoek van de SP onderzoek gedaan naar het deurbeleid van cafés en nachtclubs in de stad. Bij steekproeven gingen telkens twee koppels op stap, van hetzelfde geslacht, met vergelijkbare kleding. Één van de koppels bestond uit twee personen die ouders hadden met wortels in Turkije, Marokko of de Antillen.  De ouders van het andere koppel hadden hun wortels in Nederland. De koppels bezochten dezelfde dertig uitgaansgelegenheden. Één keer werd het blanke koppel geweigerd, twee keer beide koppels, en acht keer het koppel met migrantenouders.

Bij vijf van die keer was de weigering zonder objectieve reden. Kwint: “Één keer werd er zelfs expliciet verwezen naar de aanslagen in Parijs. Dat is pure discriminatie, want iemand met bijvoorbeeld Marrokaanse ouders heeft daar natuurlijk helemaal niks mee te maken. De aanpak mag wat ons betreft dus doorgaan. Als er evengoed weer gediscrimineerd wordt mogen er wat ons betreft ook straffen worden uitgedeeld aan die uitgaansgelegenheden. Dan kan je denken aan het afpakken van voordeeltjes zoals verruimde openingstijden. Of een strike uit het ‘3-strikes-out-beleid’, waarbij de gemeente een kroeg sluit nadat die drie keer de horecaregels heeft overtreden.  Discriminatie wordt gewoon niet getolereerd in deze stad.”

U bent hier