h

Stadsbestuur voert meldplicht in voor vakantieverhuur

4 mei 2017

Stadsbestuur voert meldplicht in voor vakantieverhuur

Het stadsbestuur gaat vanaf 1 oktober een meldplicht invoeren voor mensen die hun huis aan toeristen verhuren. SP-wethouder Laurens Ivens: “Met een meldplicht kunnen we veel beter onderscheiden wie zich wel en wie zich niet aan de regels houdt. Illegale hotels in woonhuizen leiden niet alleen tot veel overlast voor buurtbewoners, ze verergeren ook de woningnood. Wij willen vastgoedeigenaren die zich niet aan de regels houden steeds verder de hoek indrijven en hun verdienmodel onderuit halen. Huizen zijn er niet om via hotelconstructies de zakken van huisjesmelkers te spekken. Maar huizen zijn bedoeld om in te wonen.”

In Nederland mogen woningeigenaren tot zestig dagen per jaar hun woning verhuren aan maximaal vier bezoekers tegelijkertijd. Ook moet er toestemming zijn van de vereniging van eigenaren (vve). In de praktijk blijkt dat lang niet iedereen zich aan deze regels houdt. Om de dag sluit de gemeente een pand dat eigenlijk bedoeld is om in te wonen, maar waar de eigenaar veel meer geld aan verdient door het permanent aan toeristen te verhuren.

Sinds drie jaar worden er stuk voor stuk maatregelen genomen om illegale woningverhuur aan toeristen aan te pakken. Zo is er veel meer geld om handhavers op pad te sturen, is er een hotline waar bewoners misstanden kunnen melden zodat er meteen opgetreden kan worden, en zijn er afspraken tussen de gemeente en marktleider Airbnb om advertenties van regelovertreders te verwijderen. De boetes voor mensen die zich niet aan de regels houden zijn verhoogd tot ruim 20.000 euro.

Het stadsbestuur wil het maatregelenpakket nu uitbreiden met een meldplicht, ook al leek het er lange tijd op dat de bestaande landelijke wetten daar geen mogelijkheid toe boden. Na intensief overleg met het Rijk zijn er mogelijkheden gevonden om de meldplicht juridisch voldoende houdbaar te maken. Ivens: “Juist die mogelijkheid proberen we nu met beide handen aan te pakken want het lijkt erop dat het kabinet zelf de wet niet wil aanpassen. Hopelijk is dat op deze manier ook niet meer nodig en kunnen we in Amsterdam snel aan de slag met een krachtig nieuw instrument in de strijd tegen illegale hotels.”

 

U bent hier