h

Stagiairs zijn geen gratis personeel

14 juni 2017

Stagiairs zijn geen gratis personeel

Foto: jordi martorell

De SP wil dat de gemeente uitzoekt hoeveel stageplekken in Amsterdam worden gebruikt als ‘verkapte werkplekken’, waarbij stagiairs als goedkoop of gratis personeel worden ingezet. Directe aanleiding is een recente stagevacature bij Pakhuis de Zwijger die kandidaten uitnodigt om zonder enige vergoeding ‘volwaardig mee te draaien in het team’, inclusief eigen verantwoordelijkheid over een groot pakket van taken, voor 32 uur per week.

SP-raadslid Helmie Bijleveld (woordvoerder werk en inkomen): "Het lijkt hier te gaan om een volwaardige functie. Dat heeft niks meer te maken met een stageplek om werkervaring op te doen. Dat kun je niet eisen van een stagiair. Bovendien leidt dit tot onwenselijke verdringing op de arbeidsmarkt." De SP wil nu van de gemeente weten hoe vaak stagiairs worden ingezet als spotgoedkope of gratis arbeidskracht.

Naar aanleiding van de stagevacature bij Pakhuis de Zwijger ontstond een verhitte discussie op Twitter #stageleed. Daaruit bleek dat veel stagiairs het probleem herkennen. Sommige stagiairs voelen zich uitgebuit. Ze moeten werkzaamheden verrichten die niet passen bij de opleiding, krijgen amper tot geen begeleiding en geen stagevergoeding. Terwijl stages toch vooral zijn bedoeld als leerplekken voor jongeren in opleiding die waardevolle praktijkervaring willen opdoen. SP-raadslid Erik Flentge (woordvoerder onderwijs): "Er zijn veel goede voorbeelden van stagebedrijven. Maar helaas zijn er ook werkgevers die misbruik maken van stagiairs. Die moeten we hard aanpakken. Zeker als het gaat om bedrijven en organisaties die subsidie krijgen van de gemeente mogen we verwachten dat zij zich als leerbedrijf fatsoenlijk opstellen. Dat betekent dat zij hun stagiairs goed begeleiden, een stagevergoeding bieden volgens de cao van de bedrijfstak en hen niet verplichten om dezelfde verantwoordelijkheden op zich te nemen als hun begeleiders."

De SP vraagt of de gemeente wil onderzoeken welke Amsterdamse leerbedrijven slecht met hun stagiairs omgaan. Flentge: "Desnoods moeten we zorgen dat deze werkgevers hun status als leerbedrijf verliezen. Stagiairs zijn niet bedoeld om personeelskosten uit te sparen en ook niet om de rotklusjes op te knappen."

U bent hier