h

Garandeer slaafvrij natuursteen in Amsterdam

23 augustus 2017

Garandeer slaafvrij natuursteen in Amsterdam

De SP wil dat het stadsbestuur onderzoek doet naar de herkomst van natuursteen dat wordt gebruikt voor het aanleggen van Amsterdamse straten en pleinen. SP-fractievoorzitter Daniel Peters: “Ik wil dat de gemeente kan uitsluiten dat Amsterdam indirect meewerkt aan moderne slavernij en kinderarbeid in de natuursteengroeves in India. Het is een groot schandaal dat zulke praktijken nog steeds voorkomen, daar moet onze stad niks mee te maken hebben.”

Vandaag presenteerden de Landelijke India Werkgroep en Stop Kinderarbeid een internationaal onderzoek naar de omstandigheden in de natuursteengroeves in India. Uit het onderzoek bleek dat er veel misstanden zijn in deze groeves. Werkomstandigheden zijn vaak gevaarlijk, arbeidsrechten slecht of niet geregeld en op een aantal plekken worden zelfs kinderen aan het werk gezet om zwaar werk te doen. 

Amsterdam maakt veel gebruik van natuursteen in de openbare ruimte. Peters: “Onlangs opgeknapte straten, zoals het Rokin of het Leidseplein, zijn bestraat met natuursteen. Ook de Zuidas ligt er vol mee. India is een grote producent van natuursteen dus het is niet ondenkbaar dat er steen van onverantwoorde plekken in onze stad terechtkomt. Ik wil dat het stadsbestuur dat onderzoekt, en indien nodig maatregelen om uit te sluiten dat de gemeente meewerkt aan slavernij en kinderarbeid. Zulke praktijken moeten wereldwijd worden uitgebannen.”

U bent hier