h

Onderzoek gemeentelijke belasting op flitskapitaal

27 september 2017

Onderzoek gemeentelijke belasting op flitskapitaal

Foto: pieter musterd cc

Op voorstel van de SP, PvdA en GroenLinks gaat Amsterdam de mogelijkheid voor een gemeentelijke belasting op flitskapitaal onderzoeken. Op die manier moet de grote rol van flitskapitaal in de Amsterdamse economie worden ingedamd. SP-raadslid Tiers Bakker: “Er worden met flitskapitaal bakken met geld verdiend, terwijl de gemeenschap daar nauwelijks van profiteert. Dat geld verdwijnt in de zakken van bedrijven die zich hiermee bezig houden op bijvoorbeeld de Zuidas.”

Flitskapitaal is razendsnelle digitale handel in aandelen en valuta, waarbij gespeculeerd wordt op korte-termijn-stijgingen en -dalingen van koersen.  In een mum van tijd kan er op deze manier enorm veel geld worden verdiend, terwijl daar geen echt werk of productie tegenover staat. Deze vorm van speculatie vormt een groot deel van de financiële transacties in Amsterdam, zonder dat hier belastingopbrengsten tegenover staan.

De gemeente gaat onderzoeken of aan deze oneerlijke situatie een eind kan worden gemaakt. Bakker: “Zo lang het rijk maar achterover blijf leunen als het gaat om het belasten van grote bedrijven en brievenbusinstellingen, moet de gemeente maar in actie komen. Amsterdam is immers een belangrijk knooppunt voor zulk soort kapitalisme.“

U bent hier