h

SP trots op bewonersactivisten Hilwiscomplex

29 september 2017

SP trots op bewonersactivisten Hilwiscomplex

Foto: SP

Nee, huurders hoeven géén 6900 euro stookkosten per jaar te betalen, heeft de rechter geoordeeld. Activisten van de bewonerscommissie zijn blij en vooral opgelucht dat door deze onrechtvaardige rekening een dikke vette streep is gezet. SP-gemeenteraadslid Erik Flentge (woordvoerder wonen) brengt taart om de bewonersactivisten te feliciteren met hun overwinning. Erik Flentge: ‘Jullie hebben strijd geleverd tegen een nietsontziende verhuurder die alleen maar uit is op geld. Jullie hebben samen gestreden en samen de overwinning behaald. Supergoed!’

De activisten van de bewonerscommissie van het markante Hilwiscomplex in de Rivierenbuurt (waar Anne Frank woonde voordat zij naar het Achterhuis vluchtte) hadden de rechtszaak aangespannen tegen verhuurder Rappange. Die weigerde een verouderde verwarmingsinstallatie van tachtig jaar oud te vervangen en probeerde de belachelijk hoge kosten te verhalen op de huurders. Die mochten kiezen: óf tussen de 500 en 1000 euro per maand betalen om een beetje warm te blijven, óf particulier een cv-installatie aanschaffen van 4000 euro, om die vervolgens bij verhuizing verplicht achter te laten in de woning zonder enige tegenvergoeding. Bewoonster en activiste Lydia Schaap lag er gewoon wakker van: ‘Ik ben een alleenstaand moeder met een gemiddeld inkomen. Ik kon dit financieel niet opbrengen, simpelweg omdat ik het geld daarvoor niet had liggen.’

Foto: SP

Erik Flentge overhandigt de taart aan mevrouw Van Waveren, een van de gedupeerde huurders en de oudste activiste van het groepje. Zij woont al 70 jaar in het Hilwiscomplex en moest meer dan 6000 euro aan stookkosten per jaar betalen. De meeste huurders leven, net als mevrouw van Waveren, van AOW of een klein pensioentje. Maar nu is Rappange door de rechter teruggefloten. Erik Flentge: ‘Protest aantekenen tegen onrechtmatig gedrag van een verhuurder werpt zeker vruchten af, maar je moet het wel samen doen. Samen actievoeren is het beste.’

Foto: SP

De SP heeft de bewonersactivisten van het Hilwiscomplex met raad en daad bijgestaan. Hebben jij en je medebewoners ook problemen met de verhuurder? Laat het ons weten. We kunnen je tips geven om te zorgen dat ook jullie de overwinning behalen. En de hele buurt heeft er profijt van.

SP@raad.amsterdam.nl of 020 552 34 30.

 

U bent hier