h

Linkse partijen publiceren links progressief pact

21 oktober 2017

Linkse partijen publiceren links progressief pact

Foto: Kevin Hackert / Flickr Creative Commons

Amsterdam staat op een kantelpunt. Het kan twee kanten op met onze mooie stad. Of we zijn de sociale, fijne stad waar voor iedereen plek is. Of we worden een stad waar het grote geld ­domineert. Een Londen aan de Amstel, waar ­alleen de rijksten en slimsten een plekje weten te verwerven ten koste van alle anderen.

Amsterdam staat voor grote uitdagingen, die schreeuwen om een antwoord. Denk aan de toenemende inkomensongelijkheid, de segregatie op de woningmarkt en de ongebreidelde groei.

Noem het naïef, maar wij hadden gehoopt dat het nieuwe kabinet oog zou hebben voor deze noden van de hoofdstad. Maar het ­regeerakkoord biedt geen oplossingen en zet processen in gang die we juist niet nodig hebben.

Wij, de Amsterdamse lijsttrekkers van de linkse partijen, vinden het nieuwe regeerakkoord dus waardeloos. Het helpt de stad niet, het hindert. Het zet Amsterdammers tegen elkaar op in plaats van gezamenlijk te zoeken naar het ­beste voor allemaal.

Daarom willen wij hier samen een alternatief tegenover stellen. Een links, progressief pact in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018.

Deze agenda gaat uit van ­gezamenlijkheid in plaats van individualisme, ons pact bestrijdt ongelijkheid in plaats van die te vergroten, en we richten ons op álle Amsterdammers in plaats van louter 'gewone, normale mensen' (wie dat ook mogen zijn).

Een volle schatkist en een economie op stoom zijn mooi, maar op zichzelf geen reden tot juichen. Ze geven wel de kans om te bouwen aan een betere toekomst voor iedereen.

Om te kiezen voor een duurzame, sociale samenleving en daar serieus in te investeren. Daar kiezen wij voor! Maar dit christelijk-rechtse kabinet kiest voor een heel andere toekomst voor Neder­land en daarmee voor onze stad.

Multinationals krijgen miljardendouceurtjes, terwijl er wordt bezuinigd op de wijkverpleging. De suggestie is dat er wordt geïnvesteerd in gelijke kansen, terwijl er wordt gekort op achterstandsleerlingen.

De broodnodige verduurzaming schuifelt voort, terwijl grote beslissende stappen nodig zijn. Men heeft de mond vol van vrijesector­woningen, maar weigert echt in te grijpen op de woningmarkt om huizen te realiseren voor alle mensen met een laag of een middeninkomen die het op de woning-'markt' het moeilijkst hebben.

Wij zijn het fundamenteel oneens met de keuzes van het kabinet. Welke mogelijkheden krijgen we om de groei van de stad in goede banen te leiden? Waar is het geld om echt te investeren in ons openbaar vervoer?

Hoe krijgen we meer mensen aan het werk? Waarom moet de bed-bad-brood voor uitgeprocedeerde vluchtelingen dicht? En hoezo mag Schiphol nog veel ­verder groeien?

Wie het regeerakkoord leest, wordt het bladzijde na bladzijde steeds duidelijker: Amsterdam zal het zelf moeten doen. En dat zullen we doen. Samen met alle Amsterdammers voor een betere, socialere en sterkere stad.

Steden zijn de voorhoede van verandering, steden kunnen het verschil maken en wij laten zien dat het sociaal, inclusief en duurzaam kan. Dit progressieve pact van links Amsterdam houdt dan ook een belofte in.

De belofte dat wij er alles aan zullen doen om in gezamenlijkheid een warm alternatief en perspectief te bieden voor het kabinetsbeleid. In het belang van onze mooie stad en alle Amsterdammers.

We staan voor een woningmarkt waar voor ­iedereen plek is, ook als je een laag of middeninkomen hebt. We investeren in de thuiszorg en verlagen de eigen bijdrage voor de zorg. We zorgen ervoor dat alle kinderen kunnen meedoen en goed onderwijs krijgen.

We gaan arbeidsgehandicapten niet onder minimumloon betalen en bieden mensen perspectief, ongeacht beperking of ­status. En we vergroenen de stad, omdat we dat aan de stad en toekomstige Amsterdammers verplicht zijn.

Werken aan een sociaal, duurzaam en solidair Amsterdam is niet alleen mogelijk, wij zien het als onze plicht. Wij willen dat.

Niet het grote geld en de harde regels van de markt als vertrekpunt, maar de Amsterdammer. Niet de ­jongere tegen de oudere, de arme tegen de rijke of andere verschillen vergroten, maar samen voor een mooier Amsterdam.

Het kan als we echt willen. Wij kiezen en dat doen we met elkaar!

Marjolein Moorman, PvdA
Laurens Ivens, SP
Rutger Groot Wassink, GroenLinks

Op zondag 22 oktober presenteren de drie lijsttrekkers hun links progressieve pact in De Balie. Lees het complete manifest op onze website.

U bent hier