h

Geef gemiddelde inkomens ruimte op de Amsterdamse woningmarkt

17 november 2017

Geef gemiddelde inkomens ruimte op de Amsterdamse woningmarkt

Foto: SP

Een betaalbare woning vinden in Amsterdam is  tegenwoordig bijna onmogelijk. Beleggers kopen koopwoningen op en verhuren die middels buy-to-let voor de hoofdprijs. Corporaties kunnen door de landelijke verhuurderheffing weinig  anders dan de zo broodnodige sociale huurwoningen liberaliseren. Maar het grootste probleem is dat gemeentes onvoldoende instrumenten hebben om bestaande woningen betaalbaar te houden.

Dit artikel verscheen op 17 november bij het Parool.

En dit terwijl de vraag naar betaalbare woningen  in Amsterdam enorm hoog is en in de toekomst alleen nog maar zal toenemen. In 2050 verwachten we dat bijna 75% van de mensen in een verstedelijkte omgeving woont. Als we nu niets veranderen is Amsterdam straks alleen nog maar toegankelijk voor bankiers, beleggers en expats.

Mensen met een gemiddeld inkomen hebben maar beperkt toegang tot de sociale huursector en verdienen ze bovendien vaak te weinig om een vrijehuursectorwoning te kunnen betalen. Zo bleek afgelopen maandag ook weer uit een opzienbarende studie van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Huishoudens met een gemiddeld inkomen worden in de huidige discussie over de woningmarkt in Amsterdam bijna altijd in één adem genoemd met het middensegment van de huurwoningmarkt. Dit middensegment van de huurmarkt zijn echter vrije huursectorwoningen met huren tussen de 710 en 971 euro per maand. Niet te betalen voor mensen met dit inkomen.

In Amsterdam heeft momenteel ongeveer 50% van de huishoudens een inkomen dat geldt als een gemiddeld inkomen (rond de 36.165 bruto per jaar) terwijl maar 43% van het totale woningaanbod in Amsterdam  geschikt is voor deze inkomens. Dit is het inkomen voor een beginnende docent, verpleegkundige of klantenservicemedewerker. Deze groep is zeer divers van aard maar heeft wel één ding gemeenschappelijk; de vrijehuurwoningen zijn voor hen vaak niet betaalbaar.

De regering  geeft namelijk alleen de huishoudens met de allerlaagste inkomens recht op een sociale corporatiewoning. Ook wonen er momenteel  veel mensen in een sociale huurwoning die net iets meer zijn gaan verdienen in de loop van de tijd  en wel willen maar niet kunnen verhuizen. Deze mensen worden dus gedwongen door om in te dure woningen te wonen of de stad te verlaten.

Gelukkig doet Amsterdam wel wat maar met name voor de mensen met een hoger middeninkomen biedt dit een oplossing.  Er worden jaarlijks ruim 1000 woningen gebouwd die verhuurd worden voor gemiddeld 850 euro per maand.  Daarnaast moeten corporaties het merendeel van hun geliberaliseerde woningen voor gemiddeld 850 euro per maand verhuren en wordt er in de Amsterdamse nieuwbouw voor 80% betaalbaar gebouwd voor mensen met een kleine tot gemiddelde portemonnee. 

Maar ik wil meer. Met corporaties wil ik afspreken dat sociale woningen niet meer verdwijnen en dat er geen geliberaliseerde woning meer wordt verhuurd voor meer dan duizend euro per maand. Ik wil dat het Rijk de prijzen van markthuurwoningen maximeert.  Verder wil ik dat gewone Amsterdammers niet meer verdrongen worden van de koopmarkt door beleggers. Allemaal maatregelen waarvoor ik nu al de mouwen opstroop maar waar we pas echt verschil kunnen merken als ook Den Haag betaalbaar wonen als topprioriteit verklaart.

Laurens Ivens, SP-wethouder wonen

U bent hier