h

SP opent Amsterdams schimmelwoningenmuseum

13 december 2017

SP opent Amsterdams schimmelwoningenmuseum

Foto: SP

De SP organiseerde vandaag een “schimmelwoningenmuseum” in de Stopera. In het ‘Pop up Museum’ waren beelden te zien van huizen die de SP bezocht naar aanleiding van het meldpunt schimmelwoningen. SP-raadslid Erik Flentge, initiatiefnemer van het meldpunt: “Je mag dit met recht een rotmuseum noemen. Maar het laat zien hoe sommige Amsterdammers moeten wonen: met schimmel in woonkamers, slaapkamers en badkamers. Dat is niet alleen zeer vervelend voor bewoners, het is ook nog eens ongezond. Wij komen daartegen samen met bewoners in actie.”  

Foto: SP

Een douche in een woning in Bos en Lommer

Eerder dit jaar opende de SP een meldpunt schimmelwoningen. Tientallen Amsterdammers meldden daar dat zij last hebben van schimmel in hun huis. Flentge: “We zijn geschrokken van de dingen die we in veel huizen hebben gezien. Het museum laat voorbeelden zien van ernstige schimmel en andere zaken die we zijn tegengekomen. Bewoners van schimmelwoningen worden vaker ziek, leven korter en doen dat in minder goede gezondheid. We horen opvallend vaak dat inwonende kinderen astma hebben en dat zij mondkapjes met medicijnen voor de luchtwegen – puffertjes – moeten gebruiken. Dat is onbestaanbaar. Dus dit museum heeft ook als doel: huisbazen wakker schudden.”

Flentge is kritisch op huisbazen die de problemen vaak bagatelliseren of negeren: “Veel huurders worden keihard in de steek gelaten. Te vaak wordt tegen de huurder gezegd: je moet beter ventleren. En dat terwijl het probleem vaak is veroorzaakt door gebrekkig onderhoud. Had in 2007 nog slechts 9% van de huizen schimmels, uit een recent onderzoek blijkt dat dit percentage is opgelopen naar 43%. Veel verhuurders geven weinig geld uit aan onderhoud. Dat is mede te wijten aan een door de regering opgelegde belasting voor huurwoningen, de verhuurderheffing.”

Foto: SP

Deze week diende de landelijke SP daarom ook een voorstel in om een deel van de opbrengst van de verhuurderheffing te gebruiken om verhuurders te dwingen om schimmelwoningen aan te pakken. Wat de SP betreft krijgen huurders het recht om te eisen dat een woning wordt opgeknapt en een boete voor de verhuurder als dat niet gebeurt. De SP Amsterdam voert in een tiental wijken samen met gedupeerde bewoners actie om de huisbaas te dwingen de problemen aan te pakken.    

Bijlage: 

U bent hier