h

Maak einde aan slavernijachtige toestanden in de haven

17 januari 2018

Maak einde aan slavernijachtige toestanden in de haven

Foto: SP / Creative commons

De SP wil dat het stadsbestuur zo snel mogelijk gaat helpen een einde te maken aan slavernijachtige toestanden op een schip dat voor anker ligt in de Amsterdamse haven. 18 mensen zitten daar al sinds begin december in slechte omstandigheden vast en het is niet bekend tot wanneer. SP-raadslid Tiers Bakker: “Ik wil dat allereerst de acute problemen van de mensen die in slechte omstandigheden vast zitten op het schip worden opgelost. Maar wat mij betreft zijn bedrijven die zo met hun personeel omgaan niet langer welkom in Amsterdam. Je hoort je personeel hier humaan en fatsoenlijk te behandelen.”

Vandaag meldde het Parool dat 18 bemanningsleden uit de Filipijnen en Pakistan vastzitten in een schip dat sinds 6 december voor anker ligt in de Amerikahaven in het Amsterdamse havengebied. Het schip zou aan de ketting zijn gelegd door een schuldeiser. De bemanningsleden kunnen niet van boord, en zitten in erbarmelijke omstandigheden hun lot af te wachten. Zo is er maar een uurtje per dag warm water en is er te weinig brandstof om de vertrekken warm te houden.

De Havendienst zegt op de hoogte te zijn van de situatie, maar ziet geen rol voor zichzelf weggelegd omdat het zou gaan om een conflict tussen de rederij en de bemanning. Bakker: “Ik vind dat onzin. Kennelijk doet dit schip zaken in onze haven, dan kan ons havenbedrijf daar dus niet zomaar zijn handen vanaf trekken. In plaats van weg te duiken zou het Havenbedrijf juist meteen zelf actie moeten ondernemen en contact opnemen met de reder en de arbeidsinspectie.” De SP heeft schriftelijke vragen ingediend bij het stadsbestuur.

U bent hier