h

Stadsbestuur onderzoekt collectieve verzekering voor kleine ondernemers en zelfstandigen

25 januari 2018

Stadsbestuur onderzoekt collectieve verzekering voor kleine ondernemers en zelfstandigen

Foto: thoroughly reviewd cc by

Op verzoek van SP, GroenLinks, PvdA en PvdO gaat het stadsbestuur onderzoeken of er een gemeentelijke collectieve verzekering kan komen voor kleine ondernemers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). SP-raadslid Tiers Bakker: “Een gemeenschappelijke verzekering voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid is voor zelfstandigen enorm duur. Een collectieve verzekering kan ondernemers veel geld schelen. Ik ben blij dat de gemeente de mogelijkheden daar nu voor onder de loep gaat nemen.”

Mensen die niet in loondienst werken, zijn er zelf verantwoordelijk voor om zich te verzekeren voor het geval dat ze geen geld meer kunnen verdienen. Bijvoorbeeld omdat ze slachtoffer worden van een verkeersongeluk of een zware blessure oplopen bij het sporten. Voor grote bedrijven geldt een inkoopvoordeel omdat ze veel werknemers tegelijk kunnen verzekeren. Voor zelfstandigen is dat voordeel weg waardoor verzekeringen een hap uit het inkomen zijn.

Bakker: “Mensen die in feite gewoon als werknemer werken, horen gewoon in dienst te zijn van een werkgever in plaats van te werken als schijnzelfstandigen. Zulke schijnconstructies moet het Rijk bestrijden en daarvoor is mijn voorstel niet bedoeld. Maar bijvoorbeeld zelfstandige kunstenaars of kleine winkels met één werknemer, zijn vaak op zichzelf aangewezen. Het zou mooi zijn als de gemeente zulke ondernemers te hulp kan schieten met een gemeenschappelijke verzekeringsmogelijkheid bij het gemeentelijke verzekeringsbedrijf VGA."

U bent hier