h

"Minister moet nu ingrijpen tegen ongekende huurstijgingen"

23 februari 2018

"Minister moet nu ingrijpen tegen ongekende huurstijgingen"

Foto: cc g. stolk

SP-wethouder Laurens Ivens wil dat minister Ollongren nu ingrijpt om de huurprijsexplosie te stoppen. Vandaag werden de laatste cijfers bekend waaruit blijkt dat de huren in 2015 en 2016 enorm zijn gestegen. Ivens: “We hebben in Amsterdam van alles uit kast gehaald om te zorgen voor betaalbare corporatiehuizen en nieuwbouwwoningen. Maar zo lang het rijk niet ingrijpt blijft het wel een beetje dweilen met de kraan open. Amsterdam wordt almaar duurder, en het is tijd dat Den Haag niet langer wegduikt voor onze problemen.”

Vandaag presenteerde het stadsbestuur de tweejaarlijkse statistieken over de Amsterdamse woningmarkt met informatie over 2015 en 2016. Daaruit blijkt dat vooral de huurwoningen van particulieren veel duurder zijn geworden. In tegenstelling tot corporatiewoningen en nieuwbouwhuizen, kan de gemeente geen invloed uitoefenen op de prijzen van bestaande huizen boven de sociale huurgrens. Eigenaren kunnen voor deze huizen vragen wat ze willen enorme prijsstijgingen als gevolg die voor veel Amsterdammers niet meer betaalbaar zijn.

Ivens wil een einde aan de wetteloosheid van de marktsector: “De Amsterdammer met een gemiddeld inkomen kan huren van 1500 of 2000 euro per maand nooit betalen. Ik pas ervoor dat alleen rijke mensen in deze stad nog een huis kunnen vinden. Ik ben voor een eerlijk systeem van waarbij we maximale huurprijzen vastleggen voor huizen boven de 700 euro. Dat werkt ook voor sociale huurwoningen dus waarom niet voor alle huizen. Ik wil dat de minister snel zorgt dat Amsterdam de middelen krijgt om ervoor te zorgen dat Amsterdammers hier kunnen blijven wonen in plaats van dat het grote geld de stad overneemt.”

U bent hier