h

Hogere ambitie voor bouw studenten en jongerenwoningen

8 maart 2018

Hogere ambitie voor bouw studenten en jongerenwoningen

De SP wil dat er de komende jaren veel meer huizen bijkomen voor jonge mensen. SP-lijsttrekker Laurens Ivens: ‘Voor zowel studenten als werkende jongeren zijn er te weinig huizen. Jonge mensen wonen noodgedwongen te lang bij hun ouders of moeten de stad uit omdat ze geen woonplek kunnen vinden. Daarom wil de SP een ambitieuzer plan van de gemeente voor de bouw van studenten- en jongerenwoningen. Met die 10.000 studenten- en jongerenwoningen die de afgelopen periode zijn gebouwd, komen we er niet. De ambitie moet omhoog zodat jonge mensen in Amsterdam kunnen blijven wonen.’

In Amsterdam wonen op dit moment zo’n 50.000 uitwonende studenten. De helft van hen woont in een studentenwoning, de andere helft woont via kamerverhuur in reguliere woonhuizen. Momenteel is er al een tekort aan woonruimte voor jonge mensen. Omdat veel verhuurders van reguliere woonhuizen aan (samenwonende) jongeren een steeds hogere huur vragen, is de verwachting dat het tekort aan woonruimte nog verder toeneemt. Ivens: ‘Op de vrije markt worden steeds vaker krankzinnige huren gevraagd, ook aan studenten en jongeren. Om te voorkomen dat zij slachtoffers worden van huisjesmelkers, wil ik dat de gemeente gaat zorgen veel meer nieuwe en betaalbare woningen.’

Naast het flink opvoeren van de bouwproductie, wil de SP ook maatregelen voor het betaalbaar houden van de bestaande bouw. Ivens: ‘Wij willen dat bij kamerverhuur elke huurder zijn eigen contract krijgt en dus een huurprijs krijgt volgens het puntenstelsel. Zo zorgen we voor betere bescherming van de huurder en voor meer instrumenten om huisjesmelkers aan te pakken. Met corporaties willen wij scherpe afspraken over de prijzen van studentenstudio’s, zodat ook jongeren onder de 23 voor wie strengere huurtoeslagregels gelden, een kans maken. Op die manier zorgen we dat veel meer jongeren een toekomst hebben in Amsterdam.’

 

U bent hier