h

SP landelijk in actie tegen schimmelhuizen

13 maart 2018

SP landelijk in actie tegen schimmelhuizen

Foto: SP

Van Groningen tot Venray en van Middelburg tot Amsterdam: SP -Kamerlid Sandra Beckerman stelde Kamervragen over bijna veertig wijken met schimmelwoningen en achterstallig onderhoud, verspreid over heel Nederland. De lijst kwam tot stand na een inventarisatie bij SP-afdelingen. Beckerman: “In al die wijken leven mensen in ongezonde of onveilige woningen. Opvallend veel kinderen in die wijken gebruiken medicijnen tegen astma. Ik vrees dat deze inventarisatie het topje van de ijsberg is. Ondanks verzoeken van de bewoners doen de verhuurders in deze wijken niks of te weinig. En dat terwijl huurders wel elk jaar een huurverhoging mogen ophoesten. Ze worden keihard in de steek gelaten.” 

Ook over Amsterdamse buurten waar nog weinig verbetering heeft plaatsgevonden zijn Kamervragen gesteld: van de Wildemanbuurt tot de Vensterpolder (van de Alexander Dumaslaan tot en met de Dickenslaan), het Columbusplein, de Hoofdweg, de Lodewijk van Deysselbuurt en de Dobbebuurt en de Johan Grijvestraat en Piet Mondriaanstraat in Nieuw West.

Het Amsterdamse SP-raadslid Erik Flentge is al jaren bezig om samen met bewoners de huiseigenaren tot actie te bewegen om de schimmel in woningen aan te pakken: “Wethouder Ivens heeft afspraken gemaakt met corporaties om achterstallig onderhoud sneller aan te pakken. Dat is goed, maar bepaald geen reden om achterover te gaan zitten. Integendeel. Er zijn nog steeds teveel Amsterdammers die in zeer slechte en ongezonde huizen wonen. De SP blijft zij aan zij strijden met deze bewoners tot de problemen opgelost zijn.”

Volgens SP Kamerlid Beckerman is het de hoogste tijd dat de minister niet meer wegkijkt, maar in kaart brengt waar in Nederland schimmelwoningen zijn en dat zij een grootschalig actieplan start om de problemen op te lossen: “De minister zegt dat de problemen lokaal opgelost moeten worden. Maar waar moet je heen als je verhuurder lak heeft aan je klachten? Onlangs nog was in het nieuws dat woningcorporaties winst maken. Dat geldt ook voor de commerciële huisbazen. De SP zegt: dwing verhuurders die winsten te investeren in het verbeteren van de woningen, zonder dat het leidt tot huurverhogingen. Maak het mogelijk dat huurders kunnen afdwingen dat hun huizen worden opgeknapt. En pak de huisbazen aan die hun huurders in de steek laten. Deze mensen willen leven in gezonde huizen.” 

 

Zie ook:

U bent hier