h

Gemeente tikt discriminerende horeca op de vingers

15 december 2018

Gemeente tikt discriminerende horeca op de vingers

Foto: Alberto Alvarez Perea / Flickr

Amsterdam heeft voor het eerst vier waarschuwingen uitgedeeld aan horecazaken die aan de deur discrimineren. Zaken die een volgende keer in de fout gaan moeten een week dicht. SP-raadslid Nicole Temmink: “Het hoort niet uit te maken wat je huidskleur is of in welk land je bent geboren. Horecazaken die daar anders over denken en discrimineren aan de deur verdienen straf. Heel goed dat de gemeente hier nu een tik op de vingers voor geeft.”

De discriminatie door de horecazaken kwam aan het licht
door de inzet van 
zogenoemde mysteryguests. Bij de aanpak met mysteryguests gaan handhavers van de gemeente met verschillende huidskleur undercover op bezoek bij uitgaangsgelegenheden. De inzet van mysteryguests was een idee van voormalig SP-raadslid Peter Kwint.

Temmink hoopt dat de gemeente de zaken die nu gewaarschuwd zijn niet uit het oog verliest. “Het is gewoon geen toeval als meerdere keren de witte gast naar binnen mag en de gekleurde niet. Dan zit er iets heel erg fout de werkwijze van de horecazaak. Als een waarschuwing daartegen niet helpt is het niet meer dan terecht om zo’n tent dan maar een tijdje dicht te gooien.”

U bent hier