h

Onderzoek SP: 1 op 4 Amsterdamse klachten over Schiphol genegeerd

7 december 2018

Onderzoek SP: 1 op 4 Amsterdamse klachten over Schiphol genegeerd

Foto: Creative Commons

Meer dan een kwart van de Amsterdamse klachten over Schiphol wordt stelselmatig genegeerd. Volgens de rapportages van Schiphol zouden deze bewoners geen overlast ervaren, terwijl dit in de praktijk wel het geval is. Dat is de conclusie van onderzoek van de SP naar de overlast van de luchthaven. SP-raadslid Tiers Bakker:  “Het is belachelijk dat zo’n grote groep Amsterdammers monddood wordt gemaakt op basis van een papieren werkelijkheid. Het is tijd dat Schiphol alle klachten serieus gaat nemen.”

Afgelopen zomer lanceerde SP Amsterdam een meldpunt om de overlast van het toenemende vliegverkeer van en naar Schiphol in kaart te brengen. De resultaten van dit meldpunt maken duidelijk dat de overlast die Amsterdammers ervaren vele malen groter is dan Schiphol wil doen geloven. Meer dan een kwart van de Amsterdammers die overlast hebben gemeld, woont namelijk buiten de geluidszone. Omdat ze buiten de geluidszone wonen, worden de klachten van deze Amsterdammers, hoewel er dagelijks tientallen vliegtuigen over hun wijk vliegen, niet in behandeling genomen.

De SP roept Schiphol op om te erkennen dat ook Amsterdammers buiten de geluidszone overlast ervaren van de luchthaven. Naast een rem op de verdere groei van Schiphol moet het Amsterdamse college zich ook hard maken voor de Amsterdammers die buiten de geluidszone wonen. Schiphol moet een klachtencommissie instellen waar deze Amsterdammers terecht kunnen. “Keer op keer blijkt dat de daadwerkelijke overlast die mensen ervaren vele malen hoger is dan Schiphol wil doen geloven. Tijd om de papieren werkelijkheid in te ruilen voor de harde feiten, en alle klachten serieus te nemen”, aldus Bakker.

In december buigen meerdere overlegorganen zich over de toekomst van Schiphol na 2020.De luchthaven wil  doorgroeien naar 540.000 starts en landingen in 2023. Dit betekent een groei van 40.000 vluchten. Voor de SP is dit onbespreekbaar. Bakker:  “Bewoners rond de Sloterplas in de buurt Oostoever geven nu al aan dat ze horendol worden van het vliegtuiglawaai en kampen met serieuze slaapproblemen. Deze mensen wonen binnen de geluidszone, dus ze mogen een klacht indienen, maar wat heb je daaraan, als er niet naar geluisterd wordt en Schiphol, maar blijft groeien?”

U bent hier