h

Herdenking Spaanse Burgeroorlog

8 mei 2019

Herdenking Spaanse Burgeroorlog

Foto: SP / Samen met wethouder Rutger Groot Wassink legt Erna Berends een krans

Ter nagedachtenis aan de Amsterdammers die meestreden in de Spaanse burgeroorlog heeft de SP vanmiddag een krans gelegd bij het Spanjemonument in Amsterdam Noord. SP-stadsdeelbestuurder Erna Berends: “Het is belangrijk de strijd tegen het fascisme en de slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog te blijven herdenken.
Een eerbetoon aan zij die vochten voor vrijheid.”

De Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) wordt gezien als het eerste internationale conflict tegen de opkomst van het fascisme. Duizenden mensen, waaronder zo’n 750  Nederlanders, sloten zich aan bij de strijd tegen generaal Franco, die werd gesteund door nazi-Duitsland en het fascistische Italië.

Sinds enkele jaren besteedt de gemeente, op initiatief van de SP, meer aandacht aan de herdenking van de Spaanse Burgeroorlog. Op de website van het Internationaal Instituut Sociale Geschiedenis kun je meer te weten komen over de Nederlandse Spanjestrijders.   

U bent hier