h

Stadsbestuur gaat deelfietsen en scooters digitaal reguleren

24 juni 2019

Stadsbestuur gaat deelfietsen en scooters digitaal reguleren

Foto: Hughe Joseph / Flickr

Met behulp van ICT gaat het stadsbestuur het gebruik van deelfietsen en elektrische deelscooters in goede banen leiden. SP-raadslid Tiers Bakker: “Ik ben blij dat de wethouder onze oproep om te reguleren  -  zowel op het internet als fysiek in de openbare ruimte - steunt. Het echec van twee jaar geleden, toen de binnenstad bezaaid was met duizenden deelfietsen, kan zo worden voorkomen. Ook persoonsgegevens, die worden verzameld door deelfietsen per app aan te bieden, kunnen met behulp van digitale regulering beter beschermd worden.”

In de zomer van 2017 deden de commerciële aanbieders van deelfietsen voor het eerst op grote schaal hun intrede in de stad. De duizenden deelfietsen die verspreid over de stad werden aangeboden, wekten al snel de nodige irritatie op. Ze zorgden voor de nodige overlast en verrommeling van de openbare ruimte. Om de stad leefbaar en toegankelijk te houden, verdwenen de deelfietsen dan ook vrij snel weer van het toneel .

Afgelopen week zijn in de gemeenteraad  nieuwe spelregels vastgesteld om het deelvervoer in goede banen te leiden.  Zo gaat Amsterdam slechts op bepaalde plekken in de stad experimenten met deelvervoer toestaan. En komen er straks maximaal twee partijen in aanmerking om elektrische deelbromfietsen te gaan verhuren.  Bakker: “Het is mooi dat Amsterdam steeds schoner wordt en het bezitten van een auto steeds minder van belang is om je te verplaatsen in de stad. Wel moeten we blijven opletten dat de openbare ruimte straks niet weer bezaaid is met deelscooters en commerciële partijen er met onze persoonsgegevens van doorgaan. Het is daarom goed dat Amsterdam met behulp van ICT dit alles in goede banen gaat leiden.”

U bent hier