h

Het Slotervaart een jaar later. Vijf vragen aan Erik Flentge.

28 oktober 2019

Het Slotervaart een jaar later. Vijf vragen aan Erik Flentge.

Foto: SP

Het is deze maand een jaar geleden dat het Slotervaartziekenhuis failliet ging.  De SP voerde een felle strijd voor behoud van het ziekenhuis.  Wat gebeurde er precies? SP-fractievoorzitter Erik Flentge blikt terug.

1.  Terug naar oktober een jaar geleden. Wat gebeurde er precies?

De ontwikkelingen volgden elkaar snel op. Binnen één week was het personeel zijn baan kwijt, stonden patiënten op straat en verloor Amsterdam een goed en geliefd ziekenhuis met een lange staat van dienst.
Ik weet nog dat op een dinsdag het nieuws naar buitenkwam dat het ziekenhuis uitstel van betaling had aangevraagd. De volgende dag zijn we als SP langs gegaan om het personeel een hart onder de riem te steken. En weer een dag later, op donderdagmiddag 25 oktober, kreeg het personeel te horen dat iedereen was ontslagen en het ziekenhuis failliet was verklaard. Patiënten werden met bed en al halsoverkop het ziekenhuis uitgezet. Vóór vrijdagmiddag 15:00 moest het ziekenhuis leeg zijn.

2. Waarom greep niemand in?

Het is uiteindelijk verzekeraar Zilveren Kruis Achmea geweest die het Slotervaart de nek om heeft gedraaid. Het maakt me nog steeds kwaad dat VVD-minister Bruins niet heeft ingegrepen. De uitspraak van Bruins dat hij ‘geen stapel stenen ging redden’ was natuurlijk volstrekt belachelijk. Volgens de marktideologie van de VVD mogen ziekenhuizen omvallen.
Dit is natuurlijk idioot. De zorg is geen markt. En patiënten mogen hun arts niet kwijtraken omdat ziekenhuizen failliet gaan. Wanneer de minister had ingegrepen had het Slotervaart nog bestaan. Vergeet niet dat Achmea voor honderden miljoenen van ons premiegeld op de plank heeft liggen. Met dit geld hadden we een geliefd en goed ziekenhuis moeten redden.

3. Wat deed de SP?

Naast harde oppositie in de Tweede Kamer hebben ook actie gevoerd bij Achmea. De eerste keer om te strijden voor het behoud van het ziekenhuis en later om de wachtlijsten aan te kaarten. Sinds de sluiting van Het Slotervaart horen we namelijk steeds meer verhalen van patiënten en zorgverleners over toenemende wachtlijsten in Amsterdam.       

4.  Wat zijn de gevolgen voor personeel en patiënten?

De sluiting van het ziekenhuis of beter gezegd de ontmanteling verliep ontzettend chaotisch. Van de een op de andere dag werd de stekker eruit getrokken. Eigenlijk wist niemand waar hij aan toe was. Personeel niet en patiënten ook niet. De nasleep van het faillissement is nog steeds voelbaar. Zo is er nog steeds personeel dat wacht op de uitbetaling van een deel van hun loon. Patiënten zijn hun vertrouwde arts kwijtgeraakt. De ontmanteling van dit ziekenhuis was feitelijk de ontmaskering van een failliet systeem, waarbij zorg is vermarkt en winsten boven patiënten en personeel worden gesteld.

Van de zogenaamde ‘overcapaciteit’ van ziekenhuizen in Amsterdam, een van de redenen die Achmea aanvoerde om het ziekenhuis te sluiten, merken we als SP weinig. Zo horen we van ambulancepersoneel steeds meer verhalen dat het lastig is patiënten te plaatsen in Amsterdam.

5. Wat is er eigenlijk gebeurd met het pand van het Slotervaartziekenhuis?

De gemeente is nog steeds in onderhandeling om het pand te kopen. Dit om er zo voor te zorgen dat het pand een maatschappelijke bestemming krijgt. Het is niet de bedoeling dat er straks een dure privékliniek in het pand komt waar buurtbewoners niet terecht kunnen.

U bent hier