h

SP-proef bijverdienen in de bijstand verloopt succesvol

29 mei 2020

SP-proef bijverdienen in de bijstand verloopt succesvol

Foto: Jeroen van Lieshout / Flickr

De proef die voormalig SP-wethouder Vliegenthart startte om mensen uit de bijstand te laten bijverdienen verloopt zeer succesvol. Uit een evaluatie van de eerste resultaten blijkt dat de groep mensen die werk vindt onder de ‘bijverdieners’ twee keer groter is dan onder de mensen die niet deelnemen aan het experiment. SP-raadslid David Schreuders: “Dit zijn mooie resultaten. Onze verwachting dat de baankansen van mensen worden vergroot door ze positief te benaderen en ze meer ruimte te geven blijkt te kloppen.”

Mensen die bijverdienen vinden eerder werk
Met het experiment mogen mensen in de bijstand 200 euro bijverdienen in de maand. De eerste resultaten laten zien dat het goed werkt om mensen deze ruimte te geven. Het blijkt dat de groep mensen die uit bijstand komt en weer werk vindt onder de ‘bijverdieners’
veel groter is dan onder de groep mensen die niet deelneemt aan het experiment. Als je verder inzoomt op de resultaten dan valt vooral de grote groep 50-plussers op. Een grote groep 50-plussers die twee jaar of langer in de bijstand zitten, vinden met dank aan het experiment sneller weer werk.

Een positieve benadering heeft duidelijke voordelen
Het Amsterdamse experiment met bijverdienen loopt nog door tot en met 2021.Tot dusver levert de proef duidelijke voordelen op. Amsterdammers vinden eerder werk en de gemeente is minder geld kwijt aan uitkeringen. Schreuders: “De eerste resultaten van de proef zijn zeer mooi. Gisteren bracht ook het Centraal Plan Bureau een groot onderzoek naar buiten dat onze aanpak ondersteunt: een positieve benadering helpt mensen uit de bijstand.”

U bent hier