h

Actiesucces: woning Etty Hillesum is gered van sloop

17 juni 2020

Actiesucces: woning Etty Hillesum is gered van sloop

Foto: SP

De woning waar de Joodse Etty Hillesum tijdens de oorlog haar dagboeken schreef is gered van de sloop. Het pand krijgt de status van een monument en is daarmee beschermd tegen sloop.
SP-raadslid Tiers Bakker voerde samen met buurtbewoners actie voor behoud van de woning. Bakker: “Dit is fantastisch nieuws. De woning is gered en blijft zo een plek om fysiek te herdenken en te herinneren.  Hillesum schreef een van de belangrijkste nagelaten documenten over de Holocaust.”

Actie tegen sloop
Een paar maanden geleden werd bekend dat de eigenaar van het pand aan de Gabriël Metsustraat 6, het pand wilde slopen om op de plek luxe appartementen te bouwen. Samen met buurtbewoners kwam de SP in actie tegen de sloop. Door Hillesum ’s avonds groot op het pand te projecteren vroeg de buurt aandacht voor behoud van de woning.

Op een fysieke plek krijgt herdenken een extra dimensie
Hillesum schreef met haar dagboeken een van de belangrijkste nagelaten documenten over de Holocaust. Daarmee is haar woning – de plek waar ze haar dagboeken schreef – werelderfgoed. Bakker: “Het is ontzettend belangrijk dat de woning van Hillesum is gered van de sloop. Herdenken krijgt een extra dimensie wanneer je dat doet op de plek waar het verhaal zich heeft afgespeeld.” Denk aan een initiatief als Open Joodse Huizen. Persoonlijke verhalen die worden verteld over families en kinderen die door de oorlog uit het leven zijn gerukt, komen extra tot leven doordat ze worden verteld op de plek waar Amsterdamse families gewoond hebben.

Of denk aan de bekende struikelstenen, stenen geplaatst bij de woonhuizen van stadsgenoten die in de oorlog zijn weggevoerd. Een manier om een fysieke plek te markeren en te herdenken. Bakker: “Hetzelfde geldt voor de woning van Etty Hillesum. Het doorvertellen van de verhalen van Etty aan nieuwe generaties Amsterdammers is zoveel krachtiger, wanneer dit gebeurt bij de woning waar Etty haar dagboeken schreef."

U bent hier