h

Stop op groei verkamering in 12 wijken

3 juli 2020

Stop op groei verkamering in 12 wijken

Foto: Picasdre / Wikimedia/Commons

In de twaalf wijken met de meeste verkamerde woningen, mogen geen nieuwe woningen meer worden verkamerd. Dat is het resultaat van nieuwe regels die het stadsbestuur afgelopen voorjaar heeft ingevoerd. SP-wethouder Ivens: “Er moet een balans zijn tussen gewone woonhuizen, en woningen die kamergewijs worden verhuurd. Elders in de stad is daar misschien nog wel ruimte voor, maar in deze twaalf wijken is het echt nodig om te zeggen: genoeg. Zo beschermen we de woningvoorraad maar ook de leefbaarheid van de buurt. Andere woningzoekenden  moeten immers ook een kans hebben en buurten moeten divers en leefbaar zijn voor zowel jongeren en studenten als ouderen en gezinnen.”

De twaalf wijken waar geen nieuwe huizen meer verkamerd mogen worden zijn: Noordelijke IJ-oevers Oost, Chassébuurt, Erasmuspark, Geuzenbuurt, Hoofdweg e.o., Kinkerbuurt, Landlust, Van Galenbuurt, Westindische Buurt, IJselbuurt, Rijnbuurt, Schinkelbuurt.

In Amsterdam is een vergunning van de gemeente nodig voor het kamergewijs verhuren van een woonhuis. Bij kamergewijze verhuur wordt een huis niet bewoond door een huishouden, maar door losse huurders die elk een eigen kamer huren en de keuken en het sanitair delen. Tot afgelopen voorjaar werden die vergunningen onbeperkt verstrekt, als de woning maar groot genoeg was. Sinds april geldt dat per wijk een maximum aantal woningen is dat verkamerd kan worden. Dat maximum is gesteld op 5% van de woningen groter dan 60 vierkante meter in een wijk.

Naast de maximumaantallen per wijk gelden sinds dit voorjaar nog meer regels voor verkamering. Zo moet in een nieuw te verkameren huis elke huurder een eigen huurcontract hebben, om huisjesmelkerij tegen te gaan. Ook mag in een gebouw of portiek maximaal een kwart van de huizen verkamerd worden, om overlast te voorkomen. Dat betekent dat op andere plekken dan deze twaalf wijken er nog ruimte is voor woningeigenaren die huurders netjes willen behandelen, om een vergunning te krijgen voor verkamering

U bent hier