h

Succes! Eerste stap naar afschaffen marktwerking huishoudelijke hulp gezet

17 augustus 2020

Succes! Eerste stap naar afschaffen marktwerking huishoudelijke hulp gezet

Foto: SP

Succes! De eerste stap naar het afschaffen van de marktwering in de huishoudelijke hulp is gezet. Op initiatief van de SP gaat Amsterdam in de huishoudelijke hulp starten met zorgcoöperaties.  Zorgverleners krijgen volledige zeggenschap en voeren zelf de regie over de organisatie en hun werkzaamheden. Niet langer de commercie en de manager, maar de patiënt en zorgverlener komen nu centraal te staan. SP-raadslid Tiers Bakker: "Dit is een belangrijke stap en het begin van verandering. Weg met de marktwerking en de commerciële thuiszorgbedrijven." 

Twee miljoen per jaar voor de start van de zorgcoöperatie 
Voor de start met de zorgcoöperaties trekt het stadsbestuur de komende jaren twee miljoen euro
per jaar uit. De gemeente gaat zorgprofessionals financieel en organisatorisch helpen bij het opzetten van de zorgcoöperaties. Het belangrijkste verschil met de commerciële zorgaanbieders is dat in de zorgcoöperatie zorgverleners volledige zeggenschap krijgen over de organisatie en hun werk. Geld voor de zorg zal dan ook niet meer naar managers en bureaucratie gaan, maar direct naar de thuiszorgmedewerkers.

Misstanden door marktwerking in de thuiszorg
Marktwerking en bezuinigingen van rechtse kabinetten hebben de afgelopen jaren de kwaliteit van de zorg uitgehold. Ook in Amsterdam signaleren zorgprofessionals dat de kwaliteit van de zorg en arbeidsvoorwaarden door marktwerking onder druk komen te staan.
Door met de zorgcoöperatie zorgverleners weer zeggenschap te geven over hun werk, zetten we een belangrijke stap bij het aanpakken van deze misstanden.

Ben jij zorgverlener en heb jij vragen over of interesse in het opzetten van een zorgcoöperatie? Neem dan contact met ons op via amsterdam@sp.nl

U bent hier