h

Thuiszorg en SP presenteren zwartboek

5 juli 2018

Thuiszorg en SP presenteren zwartboek

Foto: SP Amsterdam

Stop het bezuinigen op thuiszorg door zorgbedrijven. Investeer in plaats daarvan in goede zorg door mensen die daar fatsoenlijk voor betaald worden. Dat is de noodkreet die thuiszorgers, cliënten en SP slaan in een zwartboek, dat is opgesteld naar onderzoek op de werkvloer. Daaruit blijkt dat oudere Amsterdammers steeds minder uren zorg krijgen en dat de werkdruk voor thuiszorgmedewerkers almaar toeneemt. SP-duoraadslid Cobie Groenendijk: “Winstoogmerk lijkt voor thuiszorgbedrijven belangrijk dan goede zorg fatsoenlijke werkomstandigheden. Dat moet echt anders.”

Voor Hulp bij het huishouden zijn circa 18.000 zieke, oude en kwetsbare Amsterdammers afhankelijk van 28 commerciële thuiszorgbedrijven waar de gemeente de zorg aan heeft uitbesteed. Zij hebben de plicht om een schoon en leefbaar huis op te leveren. Ook moeten zij soms helpen met boodschappen doen en het verzorgen van maaltijden.

Uit het zwartboek ‘Marktwerking en de teloorgang van de thuiszorg in Amsterdam' blijkt echter dat er veel mis gaat. In dit zwartboek doen thuiszorgmedewerkers, die uit angst voor baanverlies anoniem willen blijven, en cliënten een boekje open over de staat van de thuiszorg in Amsterdam. De arbeidsomstandigheden van de werknemers en de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg aan de cliënten zijn achteruit gehold.

Ondanks eerdere eisen van de gemeenteraad dat er niet bezuinigd zou worden op deze zorg, blijkt uit het zwartboek dat zorgbedrijven dit toch doen. Dit doen zij door te beknibbelen op het aantal uren zorg dat ze bieden en door te bezuinigen op arbeidsvoorwaarden. Zo zijn thuiszorgers veelal werkzaam op een 0-urencontract met steeds minder scholing vooraf, maar worden zij steeds zwaarder belast met extra taken.

Foto: SP Amsterdam
Thuiszorgmedewerkers overhandigen het zwartboek aan zorgwethouder Kukenheim.

De SP pleit voor ingrijpen om goede zorg voor kwetsbare Amsterdammers veilig te stellen. Groenendijk: “Op de korte termijn moeten de gemeente in gesprek met de thuiszorgorganisaties om hen te wijzen op hun plicht om goede thuiszorg te bieden. Maar we moeten ook kijken naar een oplossing op de lange termijn. Met het oprichten van thuiszorg coöperaties zetten we een eerste stap. Als het aan de SP ligt moeten gemeenteraad en stadsbestuur het aanbestedingssysteem heroverwegen en onderzoeken of het niet beter zou zijn dat de gemeente de regie weer volledig in handen neemt.”

Zie ook:

U bent hier