h

Amsterdam neemt afval-/recyclepunten in eigen beheer

11 september 2020

Amsterdam neemt afval-/recyclepunten in eigen beheer

Foto: Flickr cc

Amsterdam wordt zelf eigenaar en beheerder van de afval- en recyclepunten waar mensen hun grof vuil en afval weg kunnen brengen. Een voorstel daarvoor werd deze week aangenomen door de gemeenteraad. SP-wethouder Laurens Ivens: “De afvalpunten zijn een belangrijke nutsvoorziening. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat dat aan een bedrijf was overgelaten. De Amsterdammers moeten daar zeggenschap over hebben. Het is mooi dat we dat nu voor de lange termijn zeker hebben gesteld.”

Amsterdam heeft zes afval- en recyclepunten waar bewoners en kleine bedrijvenafval kunnen aanbieden en waar het afval zo veel als mogelijk wordt gescheiden. Dit zijn de plekken waar je met de auto terecht kunt en bijvoorbeeld bouwafval of grof vuil in grote containers kan kiepen. Ook de gemeentereiniging brengt afval weg naar deze plekken. Tot nu toe waren de afvalpunten uitbesteed bij het Afval Energiebedrijf. Dat is officieel een los bedrijf waarvan de aandelen in handen zijn van de gemeente. Op dit moment wordt gekeken wat er met dat bedrijf moet gebeuren, nadat daar vorig jaar een crisis uitbrak en verbrandingsovens moesten worden stilgelegd.

Voor de afval- en recyclepunten is nu in elk geval besloten dat de gemeente zelf eigenaar wordt. Ivens: “Wat er ook met het afvalenergiebedrijf gaat gebeuren, Amsterdammers kunnen in de toekomst met hun afval terecht bij gemeentelijke afvalpunten waarbij het publieke belang voorop staat.”

U bent hier