h

Amsterdamse proef met bijverdienen in de bijstand wordt verlengd tot 2023

26 november 2021

Amsterdamse proef met bijverdienen in de bijstand wordt verlengd tot 2023

Foto: SP / Creative commons

De proef waarbij bijstandsgerechtigden extra kunnen verdienen naast hun uitkering wordt verlengd tot 2023. De proef verloopt succesvol. Amsterdammers die ‘bijverdienen’ naast hun bijstand vinden sneller hun weg naar werk. SP-raadslid David Schreuders: “Dit is fijn nieuws.
Nieuw onderzoek bevestigt wederom dat een positieve benadering en een steuntje in de rug werkt. De baankansen en de bestaanszekerheid van Amsterdammers worden hiermee vergroot.”

Sinds enkele jaren is het in Amsterdam mogelijk om geld te verdienen naast de bijstandsuitkering. De proef om bij te verdienen werd rond 2018 gestart. Het gaat hierbij om een bedrag van iets meer dan tweehonderd euro in de maand. In eerste instantie was de groep ‘bijverdieners’ beperkt tot een paar duizend deelnemers, maar sinds maart 2021 mogen alle bijstandsgerechtigden bijverdienen.

Niet alleen vergroot het bijverdienen de baankansen van Amsterdammers, de cijfers laten ook zien dat het bijverdienen bijdraagt aan meer bestaanszekerheid. Zo wordt ‘het extraatje’ onder andere gebruikt voor het aflossen van schulden, de huur en het betalen van abonnementen.

Strenge landelijke wetgeving van de VVD maakt het nu nog ingewikkeld om bijstandsgerechtigden structureel te laten bijverdienen. Vandaar dat Amsterdam er voorlopig voor kiest het bijverdienen met twee jaar te verlengen. Schreuders: “Amsterdam bewijst keer op keer dat een positieve benadering goed uitpakt. Het helpt mensen aan werk. Het is hoog tijd dat dit doordringt in politiek Den Haag en de menselijke maat terugkeert in de bijstand.”

U bent hier