h

Beleggers de voet dwars gezet met zelfwoonplicht

1 maart 2022

Beleggers de voet dwars gezet met zelfwoonplicht

Foto: SP

Vanaf volgende maand moet iedereen die een huis tot ruim een half miljoen euro koopt, er zelf gaan wonen. Vanaf dan is het verboden om een huis op te kopen om daarma duur te verhuren. Dat voorstel van SP-wethouder Jakob Wedemeijer is aangenomen door de gemeenteraad. Wedemeijer: “Dat is heel goed nieuws voor al die mensen die een betaalbaar huis zoeken. Ze worden niet langer afgetroefd door beleggers met een grote zak geld, die het huis daarna uitmelken.”

Vorig jaar voerde de Tweede Kamer een wet in, die deze zelfwoonplicht mogelijk maakt. De wethouder greep deze mogelijkheid met beide handen aan. SP-wethouder Wedemeijer ziet in de maatregel een belangrijke stap in het aanpakken van de wooncrisis: “Dit is iets wat de SP al lang wilde. We weten ook dat meer nodig is. We moeten óók de prijzen van de huizen kunnen indammen. En we moeten betaalbaar blijven bouwen."

De wet zal scherper moeten. Dan kunnen we nóg meer huizen beschermen tegen gemakzuchtige beleggers. Maar het is wel een belangrijke stap. Het staat symbool voor de strijd tegen de wooncrisis. Niet de winst van een paar beleggers, maar betaalbaar wonen voor alle Amsterdammers is waar het ons om gaat. Huizen zijn bedoeld om in te wonen, niet om op te kopen en er rijk van te worden

U bent hier