h

SP: pak lange wachttijden registratie Oekraïners aan

7 april 2022

SP: pak lange wachttijden registratie Oekraïners aan

Foto: SP

SP-fractievoorzitter Remine Alberts heeft het stadsbestuur vanmorgen om opheldering gevraagd over de soms lange wachttijden bij de registratie van Oekraïense vluchtelingen in de stad. Alberts: “Wij krijgen signalen dat het soms weken kan duren voordat Oekraïners zich in Amsterdam kunnen inschrijven. Het is belangrijk dat inschrijving snel gebeurt. Na inschrijving kunnen namelijk allerlei  praktische zaken geregeld worden, zoals het openen van een bankrekening en het ontvangen van leefgeld." 

In reactie op de vragen van de SP liet het stadsbestuur weten dat door de grote toestroom aan vluchtelingen, dagelijks melden zich meer dan 300 Oekraïners op het Centraal Station, de wachttijden voor registratie in de Basisregistratie Persoonsgegevens – zijn opgelopen.
De gemeente werkt er hard aan om alle achterstanden in te lopen. Inmiddels is er een speciaal loket in het leven geroepen – stadsloket Zuid - dat zich speciaal richt op de registratie van Oekraïense vluchtelingen. Dit om te voorkomen dat er grote drukte ontstaat bij andere stadsloketten in de stad waar Amsterdammers reisdocumenten willen aanvragen.

Momenteel worden er honderden Oekraïners opgevangen in de stad.
Dit gebeurt in hotels, bij Amsterdammers thuis en op diverse andere plekken in de stad. Alberts: “Het is hartverwarmend om te zien hoeveel Amsterdammers klaar staan om Oekraïners op te vangen. Wij begrijpen ook dat het stadsbestuur even tijd nodig heeft om zaken goed te regelen, maar ik ben blij dat het college heeft laten weten alle zeilen bij te zetten om de opvang en de hulpverlening zo goed en zo snel mogelijk te laten verlopen.”

Op deze site van de gemeente vind je meer informatie over de opvang van Oekraïners in de stad.

U bent hier