h

Tweede Paasdag: Vredesactie met orkest op Museumplein

14 april 2022

Tweede Paasdag: Vredesactie met orkest op Museumplein

Foto: SP Amsterdam

Het Amsterdams initiatief ‘Stop de Oorlog’ nodigt iedereen uit om op Tweede Paasdag naar het Museumplein te komen voor een vredesactie op de stoep van het Russisch Handelskantoor. Muzikanten van de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht en Van Toeters En Bellen brengen samen o.a. een uitvoering van ‘Stefania’, de Oekrainse inzending voor het Songfestival. Dichters en sprekers verwoorden de zorgen van veel Amsterdammers over de brute inval in Oekraïne en de dreiging van het inzetten van kernwapens. Onder hen is SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk.

Waar: Museumplein 13-15
Wanneer: Tweede Paasdag 18 april 2022 om 18.00 uur

Tot nu toe is al zes keer eerder actiegevoerd bij de Russische Handelsvertegenwoordiging door de initiatiefgroep, die bestaat uit twaalf Amsterdamse organisaties en partijen, waaronder SP Amsterdam. Ze zijn van plan daarmee door te gaan zolang de oorlog duurt. Ze doen dit onder de motto’s ‘Stop de oorlog’; ‘Russische troepen weg uit Oekraïne’; en ‘Europa kernwapenvrij’.

Van cartoonist Ruben L. Oppenheimer kreeg de groep toestemming om zijn spotprent te gebruiken, waarin hij de beroemde cartoon van Opland tegen kruisraketten verbindt met de strijd tegen Poetins oorlog. "Veertig jaar geleden demonstreerden ook in ons land honderdduizenden tegen de dreiging van een kernoorlog. Meer dan ooit is het nu opnieuw nodig om de straat op te gaan tegen oorlog en bewapening", aldus de gezamenlijke verklaring.

"Net als veel Amsterdammers maken wij ons grote zorgen over het besluit van Poetin om met het Russische leger Oekraïne binnen te vallen. Dit is een brute daad van agressie in het hart van Europa. De vele doden en gewonden, verwoeste gebouwen, mensen op de vlucht en in schuilkelders vervullen ons met afschuw. Deze oorlog moet onmiddellijk stoppen!"

Veel mensen maken zich ook grote zorgen over het besluit van Poetin om de nucleaire optie open te houden. Dat plotseling een kernoorlog weer denkbaar wordt maakt veel mensen bang, ook in Nederland. Dit geeft des te meer de noodzaak aan om op zo kort mogelijke termijn tot afschaffing van kernwapens te komen, om te beginnen in Europa.

Reactie toevoegen

U bent hier