h

Den Haag moet ingrijpen en kaalslag in Amsterdamse OV voorkomen 

23 juni 2022

Den Haag moet ingrijpen en kaalslag in Amsterdamse OV voorkomen 

Foto: SP / Creative Commons

De voltallige gemeenteraad schaart zich achter de oproep van SP, PvdA, GroenLinks, BIJ1 en andere partijen om bij het Rijk aan te dringen op financiële steun voor het openbaar vervoer. De afgelopen twee jaar kreeg het GVB geld vanuit het Rijk om de dalende reizigersaantallen als gevolg van corona op te vangen. Deze steun dreigt nu te stoppen. SP-raadslid Erik Bobeldijk: “Wanneer het kabinet stopt met deze steun dan dreigt een kaalslag in het OV in Amsterdam. De bezuinigingen zullen duizenden Amsterdammers raken die  afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om naar hun werk te gaan, voor familiebezoek en andere sociale activiteiten. "

Sinds 2012 hebben achtereen volgende kabinetten Rutte stelselmatig bezuinigd op het openbaar vervoer in Amsterdam. Ook de komst van de Noord/Zuidlijn in 2018 heeft in Amsterdam de fijnmazigheid van het ov-netwerk onder druk gezet. Amsterdammers uit Noord, Nieuw-West en West, moeten vaker overstappen en zijn veel van hun geliefde lijnen kwijtgeraakt.  

De Amsterdamse reiziger merkt nu al dat het GVB geld tekort komt door de coronacrisis. Zo rijden er doordeweeks nagenoeg geen nachtbussen meer in de stad. Het stop zetten van de ‘corona steun’ zal een harde klap betekenen. Er zal flink gesneden worden in tram- metro- en buslijnen. Bobeldijk: “Een nieuwe dreun voor het Amsterdamse OV is onacceptabel. We moeten niet alleen bestaande lijnen overeind houden, maar juist investeren in méér en fijnmazig openbaar vervoer in Amsterdam. Zeker in deze tijd waarin we klimaatverandering proberen tegen te gaan.”

U bent hier