h

SP vraagt Halsema naar mogelijk uitbesteden van politiewerk

13 januari 2023

SP vraagt Halsema naar mogelijk uitbesteden van politiewerk

Foto: Max Bisschop / FLICKR

In schriftelijke vragen aan het stadsbestuur vraagt de SP hoe burgemeester Halsema aankijkt tegen de Kamerbrief van VVD-minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz-Zegerius. In de brief wordt gesproken over de mogelijkheid om de politie  meer te laten samenwerken met private partijen. SP-raadslid Remine Alberts:
‘De SP maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en het opzetten publiek-private samenwerkingen. Zorgdragen voor onze veiligheid is een
publieke taak die thuishoort bij de politie en niet bij private partijen als particuliere beveiligers. De politie wordt democratisch gecontroleerd door de gemeenteraad. Wanneer je meer gaat samenwerken met particuliere partijen wordt deze controle steeds ingewikkelder.’

Vanwege het grote tekort aan agenten en de hoge werkdruk onder de politie is de SP bang dat in de toekomst nog meer werk van de politie wordt uitbesteed aan andere partijen. Een dergelijke ontwikkeling valt ook terug te zien in de discussies rond de handhaving door Boa’s in Amsterdam. In de nabij toekomst worden Boa’s in het centrum waarschijnlijk uitgerust met een korte wapenstok. Dit terwijl handhaving vroeger alleen een taak voor de politie was.

De plannen van minister Yeşilgöz-Zegerius om in gesprek te gaan met de burgemeester en om naar politietaken te gaan kijken hebben nog niet geleid tot nieuw beleid. Alberts: ‘Tot dusver is het alleen nog een papieren notitie van de minister. Maar het kabinet gaat wel de verkeerde kant uit. We roepen burgemeester Halsema dan ook op om te laten weten dat Amsterdam geen behoefte heeft aan particuliere beveiligers, maar aan wijkagenten.’

U bent hier