h

Actiesucces: Metro 53 blijft rijden!

5 september 2023

Actiesucces: Metro 53 blijft rijden!

Foto: Wouter Monteban / Wouter Monteban

Metrolijn 53, die van de Gaasperplas naar het centraal station rijdt, blijft behouden voor Zuidoost. Vandaag is bekend geworden dat het GVB in de nieuwe dienstregeling voor 2024 geen metrolijnen schrapt of terugschroeft in frequentie. SP-raadslid Erik Bobeldijk: “Dit is heel goed nieuws, de Bijlmer behoudt zijn directe verbinding met de stad. Alle actievoerders uit Zuidoost verdienen een groot compliment. Het laat maar weer eens zien, actievoeren werkt.”

In maart van dit jaar werd bekend dat Zuidoost een metrolijn dreigde te verliezen. Het aantal metrolijnen in Amsterdam zou teruggebracht worden van vijf naar vier door de metrolijnen 50 en 53 samen te voegen tot één lijn. Samen met buurtbewoners kwam de SP hier tegen in actie en met succes. In juli overhandigde Bijlmerbewoner Manoah Salampessy, een van de kartrekkers van de actie, wethouder Verkeer Melanie van der Horst (D66) een petitie die ruim 7.000 keer is ondertekend.

Foto: wouter monteban / wouter monteban

De massaal ondertekende petitie wordt door Manoah overhandigd aan wethouder Verkeer Melanie van der Horst (D66)

In het nieuwe vervoerplan blijft het metronetwerk ongewijzigd. Voor het tram- en busverkeer zijn er voor 2024 wel wijzigingen aangekondigd.
Zo gaat tram 24 een iets andere route rijden en wordt de frequentie van tramlijn 19 en bus 38 iets teruggeschroefd.  

Wat de SP betreft is het goed nieuws dat het plan om in 2024 diverse lijnen te schrappen (metro 53, tramlijn 19, etc.) nu van de baan is.
Het blijft echter opletten geblazen. De laatste jaren is Amsterdam het GVB diverse malen te hulp geschoten met flinke investeringen. Ook kampt het GVB met personeelstekorten. Bobeldijk: “Als het aan de SP ligt gaat het Rijk flink investeren in goed en betaalbaar openbaar vervoer. Er valt dus wat te kiezen straks bij de Kamerverkiezingen op 22 november.”

U bent hier