h

SP wil opheldering over handelen van de politie tijdens UvA demonstraties

10 mei 2024

SP wil opheldering over handelen van de politie tijdens UvA demonstraties

Foto: Foto: Jvhertu / Wikimedia Commons

De Amsterdamse gemeenteraad debatteerde vanmiddag over de demonstraties aan de Universiteit van Amsterdam die aandacht vragen voor het lot van de Palestijnen en de oorlog in Gaza. De SP steunt de Amsterdamse studenten die aandacht vragen voor het conflict zolang dit op een vreedzame manier gebeurt. Het gebruik van geweld of intimidatie van personen en pers verwerpt de SP.

SP-raadslid Erik Bobeldijk: “Wat momenteel in Rafah gebeurt is mensonterend. Eerst zijn mensen voor de bombardementen naar Rafah gevlucht en vervolgens worden ze door deze nieuwe aanval weer verjaagd. Meer dan een miljoen mensen zitten in de val, waaronder honderdduizenden kinderen. De SP begrijpt dat Amsterdammers uiting willen geven aan hun emoties over dit conflict. Het demonstratierecht is hier ook een goed instrument voor.”

Het debat in de gemeenteraad spitste zich al snel toe op de rol van de burgemeester en de politie bij het beëindigen van de demonstraties. Zowel op de campus bij Roeterseiland als later in de week bij het Rokin, is uiteindelijk overgegaan tot het beëindiging van de demonstratie of ontruiming van de campus. Hierbij is door de politie geweld gebruikt. De SP ziet graag dat het handelen van de politie grondig wordt onderzocht en geëvalueerd.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty heeft laten weten dat in hun ogen de politie kansen gemist heeft om de-escalerend op te treden.
In navolging van Amnestey ziet de SP graag dat dit nader onderzocht wordt.  De-escalatie en dialoog hebben altijd de voorkeur boven het gebruik van geweld tegen demonstranten en het overgaan tot ontruiming van een universiteitsgebouw.

De komende tijd zal in de stad nog meer gedemonstreerd gaan worden om aandacht te vragen voor het lot van de Palestijnen.
SP-raadslid Erik Bobeldijk: “De gemoederen kunnen hierbij hoog oplopen. Beide partijen moeten proberen elkaars pijn niet uit het oog te verliezen en mededogen te hebben door met elkaar in gesprek te blijven.”

U bent hier